Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näthat är sällan ett reellt hot

Efter nazistbesöket i Bollnäs har det förts hetsiga diskussioner på nätet. Polisen har fått in flera anmälningar som gäller kränkningar och hot på nätet, men ser i dagsläget ingen stark hotbild.

Annons

Förra lördagen var ett 15-tal tillresta nazister på Brotorget under drygt tre timmar. Dagen efter togs initiativ till en manifestation mot rasism i Bollnäs via Facebook. Snabbt svarade nazisterna med att utlova en motdemonstration.

Det här har gett en rejäl skjuts för olika nätdiskussioner. Hälsingetidningar har stängt ner kommentarsfälten till flera artiklar efter att överrösts av inlägg som hetsat mot folkgrupp och innehållit brottsspekulationer. På nazisternas egna forum har händelserna i Bollnäs diskuterats flitigt av folk från hela Sverige. Tonen har ofta varit hätsk.

John Köhler jobbar på polisens brottsförebyggande enhet i mellersta Gävleborg.

– Det är så lätt att skriva dumma saker på nätet och jag förstår att folk blir rädda, men vi ser ingen direkt hotbild i dagsläget, säger han.

Tillsammans med länets underrättelsetjänst har den lokala polisen gjort en sannolikhetsbedömning av hoten som cirkulerar runt. Deras bedömning är att näthatet inte kommer att omsättas i praktiken.

Den uppiskade stämningen är också en av orsakerna till att den planerade manifestation i Bollnäs mot rasism flyttas fram, från 20 juli till 25 augusti.

– Vi har aldrig avrått arrangörerna att skjuta upp demonstrationen. Alla har rätt att få säga sin åsikt och vår uppgift är att finnas i närheten och garantera säkerhet, säger John Köhler.

Polisen jobbar nu vidare med de anmälningar som kommit in. En grundlig hotbildsbedömning kommer också göras inför den antirasistiska manifestationen och eventuella nazistiska motdemonstrationen. Underrättelsetjänsten fortsätter också bevaka utvecklingen på nätet.

Mer läsning

Annons