Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Näthandel ger mer och mer jobb

/
  • Maria Nylund driver Bollnäs nya spelbutik, som också är så kallat utlämningsställe för nätbeställningar.

Tredje kvartalet 2012 blev ännu ett mycket starkt tillväxtkvartal för e-handeln, som växte med 14 procent. Maria Nylund och Göran Eriksson driver Bollnäs nya spelbutik och de bekräftar framgångsbilden.

Annons

Spelbutiken är ett av flera utlämningsställen i centrala Bollnäs. Det är till utlämningsställena kunder som beställt varor över nätet går för att hämta sina paket.

Spelbutiken, ICA Kvantum och ICA-träffen har leveransavtal med Posten AB. Postnumret avgör var just dina paket hamnar.

- Ökningen av antalet paket är helt enorm, säger Maria Nylund. Och då pratar vi både antal och volym.

Hon har inga exakta siffror tillgängliga men säger att antalet försändelser dubblerades under 2012 - från ett femtiotal per dag till cirka hundra.

Julmånaden var förstås ett kapitel för sig. De tre sista veckorna i december låg snittet på 300 paket per dag och då var det rushigt.

Posten levererar försändelserna en gång om dagen, strax efter lunch. Paketen sorteras och börjar sin väntan på adressaten.

Spelbutiken har ett franchiseavtal med Posten sedan tio år. Avtalet skrivs om med jämna mellanrum. Det finns fler utlämningsställen, med andra transportörer, i Bollnäs. Videohallen har avtal med Schenker, Pressbyrån och Coop med DHL.

Videohallen har haft avtal med Schenker sedan 1998. Då var det andra tider, säger Seved Bååth:

- Vi hade åtta-tio paket om dagen. Jämfört med i dag var verksamheten högst blygsam.

Seved Bååth talar om en "markant ökning" under det senaste halvåret. Rekordet hittills för en enskild dag är 145. Det var strax före jul.

Än så länge räcker förvaringsutrymmet. Men då snöstormarna ven i början av december blev det trångt på pakethyllorna. Folk tog sig inte ut för att hämta sina beställda varor, samtidigt som det varje dag anlände ett stort antal nya paket.

Från att ha varit "bisyssla" har funktionen som utlämningsställe nu fått avsevärd ekonomisk betydelse för både Videohallen och Spelbutiken.

- Vi skulle tvingas skära kraftigt i verksamheten om vi blev av med e-handelsverksamheten och bara hade sportspel, folkspel (Bingolotto mm), ATG och övrig försäljning kvar, säger Maria Nylund.

Varken Seved Bååth, Maria Nylund eller branschorganisationen Svensk handel ser någon ände på e-handelns utveckling och omfattning.

- Den kommer bara att öka. Och vi måste skapa större utrymmen för våra "paketterminaler", säger Maria Nylund.

Lite kuriosa till sist: Måndagen den 17 december förra året satte Schenker rekord i antal sorterade och transporterade paket under ett dygn. Det nya rekordet är 143 200 paket.

Mer läsning

Annons