Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När skidan slinter i nygjorda spår

/

Raimo Nygård lägger ner massor med ideellt arbete på att hålla spårområdet vid Arviksområdet i fint skick. Där finns ett spårsystem på fem kilometer genom den vackra naturen längs med Ljusnans strand.

Annons

Vallsta SK sponsrar med snöskotern och bränsle, men som så ofta när det gäller motion och friluftsliv krävs det ideella krafter för att det ska bli något.

- I går var jag här mellan nio och tolv och packade snön, berättar Raimo. Och i dag har jag varit här och spårat hela förmiddagen.

Arviksområdet ligger på Göran Andersson, Hagas, marker nedanför järnvägen. Längs Ljusnans strand och ungefär mitt emellan Arbråskolan och kyrkan. Som närmast är det bara 50-100 meter över en kulle till Arbråskolan.

- Det är otroligt vackert här, säger Raimo. När man kommer ner mot Tomtatjärn så är det som i en saga.

Men det gäller att det inte är allt för krångligt att ta sig ut i spåren. Raimo påtalar att det gäller att föräldrar ställer upp och tar ut sina barn i skidspåret. Vanor är något man måste skaffa sig tidigt.

- Får barnen bara vänja sig vid att vara ute och åka skidor redan som barn blir det lättare att ta sig ut även som vuxen, tror Raimo. Det blir som en tradition.

Längs med spåret finns också en grillplats och i torsdags var Raimo och hustrun Karin där och skottade upp inför helgens skidskola. Dit kan man föresten ta sig även utan skidor. Om man svänger av Bondegatan och åker in till vändplatsen på Knektvägen kan man gå genom järnvägstunneln och följa ett skoterspår för gångtrafikanter ett kort stycke.

- Det är viktigt att komma ut och få frisk luft, säger Raimo Nygård och startar snöskotern igen för att ge spåren lite extra puts.

Mer läsning

Annons