Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Någon knackar alltid igång en igen"

/
  • Statistik förs över alla typer av överdoseringar.
  • Efter nyår återupptogs samarbetet mellan sjukvården, polis och socialtjänst. Ett samarbete som lett till att man har bättre koll över drogsituationen. På akuten har Peter Hammarström, medicinskt ansvarig läkare inom primärvården, börjat föra statistik på överdoseringarna.
  • - Det är så hemskt att se unga människor i det här skicket. Det är inte längre fråga om att ett dödsfall kan inträffa igen – utan när, säger Catrin Nilsson.

Det är till akuten i Bollnäs de kommer vid en överdos av GHB.

Men något botemedel finns inte.

- Det enda vi kan göra är att stötta andningen för att hålla dem vid liv, säger sjuksköterska Catrin Nilsson.

Annons

Oftast är det på fredagar och helger som unga människor kommer till akuten efter att ha överdoserat GHB.

Då är de i mycket dåligt skick eller så har de redan gått in i medvetslöshet. För personalen finns inget annat att göra än att stötta andningen så att personen inte dör.

- Det känns oerhört frustrerande, säger Catrin Nilsson.

Hon har tagit emot flera överdoserade personer och vet att när de piggnar till igen bryr de sig inte nämnvärt. Då ska de hem och kanske tillbaka till festen.

- När jag frågar om de inte förstår hur farligt det är, brukar svaret kunna bli: det finns alltid någon som knackar igång en igen.

Och det är så det fungerar bland ungdomarna som använder GHB. Någon håller sig drogfri för att hålla koll på de andra. Så var det tänkt när Mimmi Jonsson tog sin överdos också, den gången somnade den som höll vakt.

När hon fördes till akuten var allting redan försent och förbi. Mimmi blev bara 18 år.

För drygt ett år sedan kom nästa dödsfall när Jocke tog en överdos av ett narkotikaklassat preparat. Så här i efterhand kan Catrin konstatera att det kom ett uppvaknande då.

- Vi började samarbeta med polisen och socialtjänsten. Innan hade vi knappt någon kontakt alls, säger hon.

Nu, efter nyår, har akuten även börjat föra noggrann statistik på alla överdoseringar. Det initiativet står Peter Hammarström bakom som är medicinskt ansvarig läkare inom primärvården.

- Det är viktigt att ha kontroll på situationen, det vi sett hittills är att överdoseringarna kommer i kluster. Kommer det in en person en kväll kan vi räkna med några till de närmaste dagarna. Det verkar som någon köper in ett parti och fördelar ut det bland sina kompisar, säger Peter Hammarström.

Från sjukvårdens sida har man även börjat göra fler LVM-anmälningar, lagen om vård av missbrukare, till socialförvaltningen för att få personer under tvångsvård. Men den lösningen är inte alltid att rekommendera, anser Hammarström.

- Till akuten måste man kunna komma för att få hjälp, vi får inte skrämma iväg dem heller. Då kan fler riskera att dö.

Både han och Catrin tror mycket på samarbetet med socialförvaltningen och polisen. Eftersom de har tystnadsplikt pratar de aldrig namn, däremot kan de bilda sig en uppfattning om hur situationen ser ut och bestämma var insatserna ska sättas in.

Det var så man gjorde i Göteborg också när GHB-missbruket höll på att gå över styr.

- Det är så hemskt att se unga människor i det här skicket. Det är inte längre fråga om att ett dödsfall kan inträffa igen – utan när. Vi måste verkligen få ett stopp på det här, säger Catrin Nilsson.

Mer läsning

Annons