Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket snö, men ingen rekordvinter

/

Vi skottar och vi svär, ska det aldrig sluta snöa? Men vi har blivit bortskämda under 2000-talets snöfattiga vintrar, för ännu har vi långt till några rekordnoteringar.

Annons

Under torsdagen föll snön återigen tätt över Bollnäs och Ovanåker. Fast redan under fredagen räknar SMHI med att det ska lugna ner sig.

- Ju längre period, ju svårare att ge några säkrare prognoser, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI i Sundsvall. Men enligt vad vi kan bedöma så ser det ut att vara rätt så lugnt på snöfronten i södra Hälsingland under åtminstone de närmaste två veckorna.

Han berättar även att vi fortfarande har långt kvar till några rekord när det gäller snödjupet. Fast han kan hålla med om att det ändå är en snörik vinter.

Just nu är rekordnoteringen för södra Hälsingland i Kilafors. Där har SMHI: s mätstation mätt upp 61 centimeter. Det ser ungefär lika ut i resten av landskapet, förutom i ett smalt område längs norra hälsingekusten. I Hudiksvall har en station mätt upp hela 86 centimeter.

Tittar man på statistik från 1960 och framåt på SMHI: s mätstationer runt om i Hälsingland, ser man annars att de flesta toppnoteringarna kom under vintrarna 1981-82, 1966-67 och 1976-77. I januari 1982 mättes SMHI: s rekordnotering, 140 centimeters snödjup, upp i Åsnorrbodarna i Gnarp.

Mer läsning

Annons