Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

My vill påminna om Tjernobylolyckan

/
  • Kärnkraftsmotståndaren My Leffler planerar en vykortskampanj inför den 17 juni. Vykorten ska skickas till centerpartisten Sven Bergström med hopp om att han röstar nej till utvecklingen av kärnkraft i Sverige. I måndags bjöd My Leffler in nyfikna till Träkyrkan i Bollnäs för att diskutera kärnkraften.

24 år har gått sedan kärnkraftsolyckan inträffade i Tjernobyl. På måndagen bjöd My Leffler – en hängiven kärnkraftsmotståndare – in till ett möte för information och diskussion i Träkyrkan i Bollnäs.

Annons

- Det här är ett sätt att uppmärksamma kärnkraftens faror. Jag vill inte vänta tills det gått 25 år för då skulle det bli som ett jubileum. Det är inget att fira och informationen om kärnkraftens faror är viktig att ständigt hålla aktuell, inledde My Leffler.

I måndags var det exakt 24 år sedan kärnkraftsolyckan i Ukraina i dåvarande Sovjetunionen inträffade. Det var strax efter midnatt som Reaktor 4 förstördes genom en explosion och radioaktiva partiklar spreds med vindarna.

- Halveringstiden för plutonium är 24 000 år och jag har själv sett vilka skador kärnkraften orsakar. De robotar som skickades för att sanera efter Reaktor 4 gick sönder av gammastrålarna. Då skickades soldater dit och de dog efter två minuter. Det pratades om att något skulle byggas över för att förhindra strålningen, men trots allvaret har den inte påbörjats, säger My Leffler.

Drygt ett 20-tal åhörare kom till Träkyrkan i Bollnäs för att delta i diskussionen. Folkmusikgruppen Vimmel från Bollnäs folkhögskola underhöll genom att spela några polskor.

Mer läsning

Annons