Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Musikalisk magi med Sofie Norling

/
  • Svår att definiera – men oemotståndligt magisk. Trion Nuaia med sångerskan Sofie Norling i spetsen rör sig i ett gränsland av electronica, jazz och pop.
  • Årets mottagare av Hasselgårdsstipendiet är sångerskan Sofie Norling. Bördig från Norrala. I motiveringen står bland annat: ”Med sin vackra och själfulla röst och intensiva scennärvaro förmedlar hon musiken på ett personligt och alldeles lysande sätt.”

Det finns musik som är lätt att artbestämma och beskriva. Och så finns det musik som flyger runt i ett eget, stjärngnistrigt universum. Årets Hasselgårdsstipendiat Sofie Norlings band Nuaia är lite som ett norrsken. I helgen skimrade det i Bollnäs.

Annons

Varje år delas det ut ett stipendium till minne av den smått mytiske musikern Åke Hasselgård , som dog ung och dramatiskt just som hans karriär tagit fart i USA i 1900-talets mitt. Tiotusen kronor till en ung jazzmusiker med Bollnäsanknytning heter det.

Sofie Norling är, om man ska vara noga, uppväxt i Söderhamn och så tycker jag att jazz är en lite ofullständig beskrivning av det hon och hennes medmusiker skapade på scenen i söndags. Men det finns ingen anledning att vara petig med etiketterna bara för att musik inte ryms inom ramar.

Sofie Norling, Mika Forsling och Michaela Østergaard-Nielsen bygger drömska, ekomättade, slingrande men ändå rytmiska musikaliska rum. Ibland låter det som om Joni Mitchell och isländska Björk mötts en mörk natt i någon grotta tillsammans med en särskilt flink electronica-peppad kompis som kan få ett analogt fingerpiano att multiloopas till rytmisk rymd. Ibland blir enkla, repeterade melodier lite som högtidliga sanningar som sägs om och om igen tills ingen tvivlar på dem.

Sofie Norlings röst har den där särskilda sortens stadiga bärkraft som gör att de andra instrumenten kan leka och improvisera lite som de vill. Åtminstone är det vad man kan lockas att tro – även om det i själva verket inte är så.

Men det är hur som helst fint när de experimentella och de konstnärliga uttrycken balanserar så bra ihop – och det blir en magisk timme med stipendiaten och hennes band.

Efter paus äntrade vokaljazzgruppen Stockholm Voices scenen. Backad av klassisk jazzkvartett med vispar och saxar och allt som hör till. Musik som är lätt att artbestämma och beskriva. Svinsvängigt och stämsång, helt enkelt.

Läs mer: Norlings nya skiva

Mer läsning

Annons