Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möte med Kerstin och Göte från förr

/

I exakt samma ögonblick som Matilda Wengelin tog ton för att sjunga I denna ljuva sommartid kom regnet. En halvtimme senare var det dags att resa stången. Då upphörde regnet, himlen sprack upp och solen ville vara med på ett hörn.

Annons

Så midsommarfirandet vid Fornhemmet i Arbrå fick den där fina inramningen som ett midsommarfirande förtjänar.

Rätt många - kanske 300 - hade kommit till gårdstunet för att lyssna på musiken och dansa, eller bara lugnt sitta på sin bänk och "registrera".

Kjell Öhrström, ekonomichef i Bollnäs kommun, invigde firandet o c h sommarutställningen Pigor och drängar - dock inte som ekonomichef utan för att han sedan ett halvår tillbaka är ordförande i Arbrå hembygdsförening.

- jag är ju väldigt intresserad av gamla grejor, sa Kjell Öhrström med omisskänlig stockholmsaccent, så jag gick med i hembygdsföreningen.

Kjell Öhrström bor i Östansjö och hade väl inte tänkt sig ordförandesysslan alldeles på direkten. Men så blev det.

Föreningen räknar i dag 400 medlemmar, har ett textilutskott och ett arkivutskott.

- Nu ska vi bilda ett byggnadsutskott också, sa Öhrström, och uppmanade intresserade i publiken att gå med i föreningen och jobba aktivt.

Solveig Berglund och Britta Smålänning, festklädda i Arbrådräkt, återfinns i i textilutskottet. Det är Solveig och Britta som har jobbat fram Pigor och drängar. Utställningen är öppen dagligen fram till mitten av augusti.

Drängen heter Göte och pigan Kerstin och de fanns - kanske på riktigt - för sådär hundra år sedan. Kerstin håller i sin ena hand en träsked som hon fått av Göte. Att hon tar emot skeden betyder att Kerstin - också - är intresserad av en framtida relation.

- Midsommardaggen, berättade Kjell Öhrström, användes i brödbaket förr. Och kände man sig lite krasslig skulle man ta av alla kläder och rulla runt, naken, i daggen.

Det var då det.

- I dag, sa Öhrström, rekommenderar jag hellre en hälsocentral,

Så restes stången. Lasse Feldtblad tog fram klaveret och alla som ville dansade.

Mer läsning

Annons