Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Möt Mike Tyson, Carola och mig

/

Vi kom som ett yrväder med Höganäskrus hängande i svångremmar om våra halsar. Alla vi som föddes 1966, det vill säga alla vi som fyller 50 år i år.

Annons

Året inleddes med kyla och snö av sällan skådat slag. I väderstationen i Vuoggatjålme mäter man upp Sveriges lägsta lufttemperatur någonsin, -53 grader.

TV-serien Hemsöborna har premiär och läser man vidare på Wikipedia ser man också att Mao Zedong inledde sin kulturrevolution i Kina det här året. Och att England faktiskt vann VM i fotboll.

Dessutom var det premiär på Sergio Leones spagettiwestern Den onde, den gode, den fule. Och när jag ser att såväl Lena Philipsson som Halle Berry föddes detta år inser jag snabbt att det måste vara jag som är den fule! Visst ja, Mike Tyson föddes också detta år, frågan är om han är den onde eller...?

En kvällstidning gjorde en artikelserie om generationer och kallar där oss 60-talister för ”Den ironiska generationen”, men också ”Peter Pan-generationen – de som vill vara unga för evigt". Vi trängs med våra tonårsbarn på konserter samtidigt som vi sitter på mycket av makten i samhället.

Tja, vad vet jag, men så där överdrivet mycket makt kan jag inte påstå att varken jag eller någon av mina gamla klasskamrater sitter på!

Vi ska också vara de sista idealisterna, de som fortfarande hänger fast vid tron på att alla faktiskt kan få det bra. Det var något vi ska ha lärt oss av det "superpräktiga" barnprogrammet Ville, Valle och Viktor.

Då kan man direkt dra slutsatsen att här är det en senare generation som tycker till om oss. En generation som förstått att det är en omöjlighet och lite hånfullt ser på oss som dåraktiga.

Men vi får väl se, vilka av oss som kommer till himmelen efter detta jordeliv! Ni eller alla vi som fyller 50 i år.

Stefan Edberg, Malin Berghagen och Carola Häggkvist. Kiefer Sutherland, Dick Harrison och Stefan Rehn (läs fotbolls-VM -94). Jag skulle kunna rabbla på ett bra tag om vilka vi är som föddes 1966. Samma år som folkstormen rasade för att Per Oscarsson klädde av sig i kalsongerna i Hylands hörna.

Och vi strävar på, trots att de gråa håren blir allt fler och krämporna börjar komma. Vi minns 70-talet, 80-talet, 90-talet och 00-talet, eller ja, de flesta av oss i alla fall. Alla av oss blev ju inte idrottsstjärnor eller så där överdrivet framgångsrika över huvud taget.

Hur som helst är det rätt betydelsefullt att fylla 50? Jag kan bara inte komma på varför.

Den stora frågan nu är väl om det kommer att finnas några pensionspengar kvar när det är dags för oss att kliva av tåget – och om pensionsåldern har höjts till 75 när det väl drar ihop sig.

Eller?

Bah, det lönar sig nog inte att fundera för mycket. Nu kör vi, vi har fortfarande några år på oss.

Mer läsning

Annons