Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mörkt och kraftfullt från Dynazty: "Vi ville utmana oss själva"

/

Stockholmsbandet Dynazty släpper snart sitt femte album – Titanic Mass. En betydligt mörkare och mer kraftfull historia än något av bandets tidigare material. Vi tog ett snack med deras Kilaforsbördige hårdrocksvokalist Nils Molin.

Annons

– Under arbetet med vår förra skiva, Renatus, växte det mer progressiva soundet fram. Vi ville utmana oss själva, berättar Nils Molin.

Dynazty bildades år 2007 och består av sångaren Nils Molin, gitarristerna Love Magnusson och Mikael Lavér, trummisen Georg Härnsten Egg och basisten Jonathan Olsson. Fyra plattor och ett antal världsturnéer senare är de våren 2016 tillbaka med nytt album, som släpps den 15 april – Titanic Mass. De har genom åren bland annat hunnit med ett samarbete med Peter Stormares skivbolag StormVox i Los Angeles, en Kinaturné och en medverkan i svenska melodifestivalen både som mellanakt och tävlanden.

– Startskottet för vår nya epok började under förarbetet till förra skivan, Renatus, under 2013 och 2014. Mycket nytt hände där, dåvarande basisten Joel Fox Apelgren slutade och in kom Jonathan Olsson. Vi stängde in oss, spelade ihop oss och experimenterade mycket. Där någonstans växte det mer progressiva soundet fram. Vi ville utmana oss själva rent musikaliskt. Få utlopp för andra känslor i musiken, samt ha något att bita i rent tekniskt. Vi var bara 19–20 år när vi spelade in första skivan Bring The Thunder. Vid den punkten i livet är allt rock'n'roll vilket var jättetrevligt, men man växer nog upp till verkligheten på ett sätt. Speciellt när man har hålilt på några år. Vi vill inte känna några begränsningar rent musikaliskt helt enkelt, säger Nils Molin.

Läs även: Rockare på hembesök

Under hösten har Dynazty turnerat med legendarerna i W.A.S.P, och varit specialgäster på Dragonforce’s Maximum overload in Scandinavia-turné.

Men just för Nils Molin började allt på Kulturskolan och estetiska programmet i Bollnäs. Som nioåring köpte han sin första skiva med KISS. I samma KISS-veva började han ta gitarrlektioner på Kulturskolan i Bollnäs, av läraren Urban Johansson. När det senare var dags för gymnasieval fanns det inga tvivel från Nils sida. Han ville gå musikinriktning.

– Jag sökte in på gitarr som var mitt huvudinstrument, men väl där upptäckte jag min förmåga att sjunga också. Min första interaktion med fenomenet att spela i grupp var i ensemblen Stränggänget på Kulturskolan i mellanstadiet. Sen hade vi några mindre band i Bollnäs, jag och några kompisar, bara för kul. Det finns en stor drivkraft i mig att lära mig mer och mer om min röst och utveckla den. Estetiska programmet stänger inga dörrar som många kanske tror, snarare öppnar. Man växer som människa på ett helt otroligt sätt. Bara det att tvingas utmana sig själv.

Artikel från 2012: Kilaforsexporten redo för ny turné

Vad gör du helst när du är hemma i trakterna?

– När jag är hemma i Kilafors hälsar jag på mina föräldrar eller träffar gamla vänner. Tiden står stilla här i Hälsingland på ett helt annat sätt än i Stockholm. Jag behöver den kontrasten ibland. En tråkig sak jag har upplevt nu för tiden när jag kommer hem är att en viktig mötesplats i Bollnäs är borta, jag tänker på nattklubben Tranan som stängde för ett par tre år sedan. När jag gick sista året i gymnasiet gick vi alltid ut där. De hade en inbyggd rockpub alla hängde i. I den brukade jag vara stationerad mest, haha. Ibland spelade band där också, Dynazty hann spela där någon gång på senare år. Det finns inte den mötespunkten nu på samma sätt förutom att Kulturhuset bidrar med mycket musik. Bollnäs behöver nog den där kontaktpunkten, det är fortfarande en riktig musik- och rockstad, men den får inte det utlopp för det på samma sätt som förr. Det var alltid dit man gick ut på storhelger och så där och träffade alltid på någon man kände. Intresset för ett musikbaserat uteställe finns fortfarande där tror jag!

Den 18 mars släpptes den första singeln från Titanic Mass med tillhörande musikvideo – Human Paradox:

– Det finns ett klart tema. Videon är regisserad av Tage Rönnqvist och vi spelade in den i Finland i vintras. Det handlar som det låter om en mänsklig paradox, om hur två människor kan se på samma sak men ur totalt olika perspektiv. Redan nu finns smakprov på skivans tredje spår, låten Roar of the underdog, ute för lyssning. Stundande turnédatum kommer att släppas inom kort allt eftersom, det är en del på gång. Hoppas vi ses och att ni gillar skivan. Vi är väldigt nöjda, säger Nils.

Tidigare artikel: Det blir riktigt rockigt under Bollnäs Blås nyårskonsert

Mer läsning

Annons