Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Mordmotivet finns i bröllopsplanerna”

75 000 kronor. Så mycket kan den Bollnäsbördige 35-åringen få betala i skadestånd till Linda Chens tolvåriga son.

Om han döms för mord.

En gärning som tros ha börjat som ett bråk om bröllopet och slutat i katastrof.

Annons

– Det finns gott stöd för att det är vad det handlar om, sade advokat Hans Östberg, när han i sin roll som biträde för sonen höll sitt slutanförande i målet.

Han var elva år gammal, när hans mamma förra sommaren försvann spålöst.

Sju veckor senare fick pojken veta att hans mamma, Linda Chen, hittats under dramatiska omständigheter. Men han skulle aldrig få se henne igen. Hon var död.

Rättegången mot hennes sambo har nu pågått i månader.

I går höll sonens juridiska biträde, advokat Hans Östberg, sitt slutanförande. Han yrkade på att 35,åringen ska betala 75 000 kronor i skadestånd till pojken. Det är 25 000 kronor mer än schablonbeloppet.

– När ett barn förlorar sin förälder innebär det ett större lidande. Och jag menar att omständigheterna i det här målet motiverar ett högre belopp.

Den normala gången vid en huvudförhandling är att målsägandebiträden håller sina slutanföranden efter åklagarsidan och då kan hänvisa till vad som sagts i slutpläderingen.

Nu blev det inte så i Hans Östbergs fall och därför valde han att i korthet lägga fram för rätten vad han anser är bevisat i målet.

– Det är min uppfattning att åklagarna lyckats visa att 35-åringen uppsåtligen berövat Linda Chen livet.

Enligt advokaten är det en rad omständigheter som lett honom fram till det ställningstagandet. Utredningen är omfattande, detaljerad och enligt Östberg finns det saker som kan anses vara säkra.

* Att Linda Chen försvann omkring den 1 augusti

* Att hennes döda kropp återfanns i Norr Bertilsbo 18 september

* Att 35-åringen ljuger om sina förehavanden 15–18 september

* Att han ljugit om bilresan den 1 augusti

* Att Linda Chen inte planerat och heller inte gick ut på kvällen den 1 augusti

* Att 35-åringen är knuten till fyndplatsen och att hans berättelse om hur han kom dit inte är sann

Enligt Hans Östberg har det betydelse att det planerade bröllopet med efterföljande fest knappast skulle ha gått att genomföra.

– Det är i den här delen jag tycker att man ska söka motivet eller orsaken till det som jag menar är ett mord.

En bröllopsfest utan mat, dryck och någon egentlig planering. Östberg menar att det är högst troligt att det var upprinnelsen till ett bråk paret emellan.

Som slutade i katastrof.

– Det är ett antagande från min sida, men jag menar att det finns ganska gott stöd för att det är vad det här handlar om. Och det kan definitivt hållas för visst att den åtalade har med Lindas försvinnande att göra.

En besvärande omständighet för 35-åringen är enligt Östberg att eftersökandet som skedde i samband med Linda Chens försvinnande och till stor del leddes av honom själv, skedde i just det område där kroppen senare hittades.

– Med det som definitivt undanröjer alla tvivel är ju kidnappningshistorien där 35-åringen är överbevisad många gånger om. Den historien är påhittad.

– Tvärt om visar den att mannen hade exakt kunskap om var kroppen fanns.

– Det är säkert så att det tryck eller den ångest som fanns hos honom tog över och ledde till att han återvände till kroppen den 18 september.

Enligt Hans Östberg kan man också utgå ifrån att 35-åringen var den som placerade Linda Chens kropp på fyndplatsen. Det då han i samband med att han påkallade hjälp den 18 september, sa att han hittat Linda och att hon var död.

Men kroppen var täckt av ris och, enligt polisens tekniker, gick det inte att urskilja mer än enstaka kroppsdelar. Ändå visste 35-åringen, utan att titta efter, att det var just Linda Chen som låg under rishögen och att hon var död.

– Försvaret kommer säkert att säga att det inte säkert kan sägas att Linda blivit mördad, då det inte finns någon säker dödsorsak.

– Men jag anser att sambon är knuten till fyndplatsen och det kan hållas för visst att han fört henne dit.

Vidare vände Hans Östberg på historien och ponerade att rätten för en stund skulle tro på 35-åringens ord om att Linda Chen var hans stora kärlek.

Och om hon då blivit plötsligt sjuk eller skadats eller avlidit till följd av en olycka, skulle han inte ha ringt ambulans då eller själv kört henne till sjukhus?

– Det enda logiska är, särskilt eftersom han inte vill berätta vad som hänt, att han dödat Linda och i avsikt att dölja brottet dumpat kroppen.

Hans Östberg avslutar:

– Jag tycker att bevisningen är tillräcklig för att döma 35-åringen för mord.

– Och i ett sådant fall ska han betala skadestånd till x (pojkens namn) och 75 000 är ett skäligt belopp för det lidande han har orsakat honom.

Linda Solum

Mer läsning

Annons