Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordmisstänkt minns inget

Den mordmisstänkte 34-åringen har kommit ihåg saker tidigare – under polisförhör – men nu är minnet som bortblåst. Åklagarna hörde honom under tisdagen och det mest återkommande svaret var att han inte minns.

- Sitt i en fängelsecell i sex månader så får du se hur klar du är i huvvet, säger 34-åringen till åklagarna.

Annons

Det är åklagare Ulrica Selderman som inleder tisdagens heldagsförhör med den åtalade. Hon ställer till en början frågor kring hans bakgrund. Mannen, som vuxit upp i Bollnästrakten, kommer ihåg att han tog studenten 1994. Men vilket år han påbörjade sina högskolestudier i Gävle är han mer svävande kring och anger flera årtal i början av 2000-talet.

Sin första fru, som kommer från Peru, träffade han via en nätsajt. Han jobbade då i en kiosk i Bollnäs där han senare också förskingrade pengar. Brottet blev dock inte anmält till polis eftersom 34-åringen och hans pappa tog ett lån för att betala tillbaka de 90 000 kronor som han stulit. De stulna pengarna ska han ha skickat till sin före detta fru. De gifte sig 2002 och skilde sig fyra år senare.
- Vi bodde tillsammans i Sverige några år. Förhållandet började bli sämre och sämre. Det var säkert en stor kulturell omställning för henne självklart. Det var inte riktigt som vi hade förväntat oss och vi gled isär.

Han träffar en ny tjej, som han har känslor för redan innan äktenskapet är avslutat, och de blir ett par. Nu beskriver dock 34-åringen det som "ett avslutat kapitel".
Våren 2008 får Linda Chen och 34-åringen kontakt via en sajt på nätet. De chattar och pratar i telefon. 26 mars 2008 träffas de i Falun.
- Vi träffades alldeles efter att Linda hade slutat jobbet. Vi gick och fikade tills de stängde, säger mannen.
I mitten av maj flyttar han in hos Linda Chen på Sturegatan i centrala Falun. Men innan dess innan har han friat. Svaret blev ja.
- Linda började prata om äktenskap jättefort. Och jag har alltid tänkt att känns det rätt - så ta chansen.

Ulrica Selderman går över till att fråga om Linda Chens temperament som 34-åringen beskriver som hett.
- Jag vet att hennes temperament är så där så det är bara att genomlida en eller två minuter. Efteråt så är det bara ahh... kärlek och så kramas vi.
- Var du en toffel? frågar Selderman.
- Jag trivs med att vara en toffel och vara tillsammans med en stark kvinna som styr. Så har det alltid varit så vitt jag minns, säger 34-åringen. Jag har alltid respekterat kvinnor högre än män. Det är inget fel i att göra som kvinnan säger och gör. Mitt hjärta är att jag skulle vilja vara tillsammans med henne och då gör jag som hon vill.

När Linda Chen inte kommer hem efter att hon, enligt den åtalade, gått ut på krogen med en vän 1 augusti blir Alm orolig.
- Jag gick runt i lägenheten och var förtvivlad. Jag visste inte vad jag skulle göra överhuvudtaget. På söndag morgon ringde jag polisen men dom sa att det var ingenting att göra och lade på, säger han.
Han upplevde att ingen tog honom på allvar och ville hjälpa honom i sökandet efter sambon.
–Ingen trodde på mig, säger 34-åringen och börjar gråta i rättssalen.


Eva-Lisa Wallin

Mer läsning

Annons