Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moppelopp utgick från nostalgicafé

/

Tiden vreds tillbaka några årtionden utanför gamla Järnboa, när 62 mopedister puttrade iväg på en nostalgitripp.
– Jag har fått en snabbkurs, sist jag startade mopeden var 1987, säger Camilla Krantz.

Annons

Moppeloppet avgick för första gången på lördagsförmiddagen och fick med sig 62 deltagare, till arrangörernas förvåning. Camilla Krantz från Bollnäs har kvar sin farmors moped från 1960-talet, som hon fick överta vid 15 års ålder.

– Då var den riktigt kycklinggul. Min dotter fick den när hon fyllde 15 och hon ville ha den lila. Då monterade en kompis son ned den i smådelar och lackade om, säger Camilla Krantz.

De ligger bakom både moppeloppet och nostalgicaféet i gamla Järnboa, som hade öppet ordenligt för första gången. Där får allt som är gammalt – åtminstone från 1970-talet och bakåt – och vackert plats. I fönstret står en oöppnad förpackning Lappglid och pyramidformade mjölktetror.

Thomas Lothström ser det estetiska i de gamla sakerna, inte minst förpackningarna som inte täcktes av innehållsförteckningar och streckkoder förr.

– Jag tycker faktiskt att saker var finare förr. Man hade ett inbyggt designsinne, det var självklart att saker skulle vara snygga. I dag är det så funktionellt, säger han.

Mer läsning

Annons