Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna bjöd in 17-åring till vinprovning – M:s vinkännare: "Extremt olyckligt"

/

Den 17-åriga Bollnäsflickan bjöds in av Moderaterna till vinprovning i Örebro.
– Det här är en jäkla miss. Det ska naturligtvis vara åldersgräns. Jag tar upp det här direkt med partiet nu, säger Krister Eriksson, M-politiker och vinexpert.

Annons

En dag förra veckan kom ett brev från moderaterna till en 17-årig flicka som är skriven hos sina föräldrar i Bollnäs, men som studerar på en ort utanför Örebro. Dottern bad mamman öppna brevet.

Det var en inbjudan till vinprovning. För endast 50 kronor skulle flickan få fyra sorters vin, plus öl och mat.

– Jaha, hon ska alltså få sin första fylla organiserad av moderaterna? Det var min första känsla. På ett sätt är det ganska komiskt, berättar flickans mamma.

Bakgrunden till inbjudan är att flickan blev värvad till Moderaterna i samband med riksdagsvalet förra året. Men vid årsskiftet valde hon att inte förnya medlemskapet. Trots det har hon regelbundet fått information från partiet.

Men inbjudan till vinprovningen liknar inget annat hon har fått.

– Är det partiets ungdomsförbund som arrangerar det här så är det skrämmande. Och är det vuxenförbundet som inte har koll på vilka de skickat sådant här till så är det också skrämmande, säger mamman.

LÄS MER: Köpte alkohol för skattepengar

LÄS MER: De provade vin i Loosgruvan

Moderaternas förening Örebro Mitt organiserar vinprovningen. Krister Eriksson (M), gruppledare i tekniska nämnden i Örebro, skulle lära sina partikamrater mer om vin. Då han har ett stort intresse för vin brukar hans partikamrater fråga honom om vintips.

– När vi har talarkvällar i partiet brukar folk sätta sig kring mig och fråga om vin. Det är jättepopulärt med vinprovningar och när frågan kom sa jag att jag kan hålla i en sådan om folk är intresserade.

Tanken var att medlemmarna för 50 kronor fick testa fyra viner på fem centiliter styck.

– Det är extremt olyckligt att den som skickade ut inbjudan inte hade med en åldersgräns. Vi kollar naturligtvis folks ålder på plats. Det är extremt olyckligt att en 17-åring fått inbjudan. Jag vill be om ursäkt till flickans mamma, säger Krister Eriksson.

Hör politik och vinprovning samman?

– Nu när jag börjar fundera så hänger det inte ihop. Men här handlar det om att få smaka och diskutera, ingen blir onykter och det rör sig om två deciliter vin, säger Krister Eriksson.

Per Bång, är styrelseledamot för Moderaterna i Bollnäs och tycker inte att vinprovningen i Örebro verkar som en god idé.

– Politik är en sak och alkohol är en annan, det hör inte ihop. Det är mycket olyckligt om underåriga blivit inbjudna till en vinprovning i moderaternas regi. Ett alternativ är att först hålla ett allmänt möte och sedan kan de som vill gå vidare efteråt.

Mer läsning

Annons