Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mobbad elev fårstort skadestånd

En pojke som under flera år blev utsatt för mobbning vid Arbråskolan i Bollnäs kommun ska ersätttas med drygt 200 000 kronor, enligt ett beslut från Beo, Barn- och elevombudet vid Skolinspektionen.
- Det som har hänt är förfärligt och vi tänker inte bestrida skadeståndskravet, säger Jan Lahenkorva (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Annons

Händelserna som resulterade i en anmälan om mobbning började när pojken gick i mellanstadiet och slutade inte förrän han gick ut årskurs 9 på våren 2007. Men Beo har tagit hänsyn endast till tiden efter den 1 april 2006, då man fick i uppdrag att tillvara barns och elevers enskilda rätt.

Pojken har under alla år blivit retad, utfryst och fått mycket stryk, av såväl klasskamrater som andra elever på skolan.

Skolan hävdar att det tidvis handlat om "normalt gnabbande mellan pojkar".

Så ser inte Beo på det inträffade.

- Skolan har brustit på ett allvarligt sätt. Vår bedömning är att pojken blivit utsatt för en allvarlig kränkning, både fysiskt och psykiskt, och skolan har inte vidtagit de åtgärder man borde ha gjort, säger Tove Björnheden, jurist vid Skolinspektionen.

Beo anser att huvudmannen, Bollnäs kommun, ska betala skadestånd till pojken och har fastställt beloppet till 207 600 kronor, varav 180 000 kronor avser ersättning för kränkning. Resterande 27 600 kronor är för sveda och värk.

Mer läsning

Annons