Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mjuka värden ska öka möjligheten till jobb

/
  • Mina Welsh och Iverene Bromfield från Skottland samt Peter Wåglund, Bollnäs kommun, jobbar med arbetslösa ungdomar i ett internationellt projekt.

Ungdomsarbetslösheten är ett gissel i många europeiska länder, inte minst i Sverige. Sedan ganska exakt ett år tillbaka ingår Bollnäs i ett internationellt projekt som syftar till att förbättra arbetslösa ungdomars möjlighet att få jobb.

Annons

Ungdomarna ska "träna upp sin sociala kompetens". Sedan ska det förhoppningsvis bli lättare att hitta ett arbete.

Just nu träffas de 15 deltagarna i samarbetsprojektet MASS (Measuring and assessing soft skills) under ett par dagar i Bollnäs. Projektet finansieras med EU-pengar och fem länder deltar: Sverige (Bollnäs), Skottland, Holland, Grekland och Rumänien.

Projektet, tvåårigt, ska vara klart 30 september 2011.

- Målet med projektet är förstås att lyckas så bra att den här metoden att jobba med att stärka unga arbetslösas självkänsla ska få en vid spridning i Europa, säger Peter Wåglund, Bollnäs, projektsamordnare för MASS.

- Ett problem, berättar Iverene Bromfield, kan också vara att varje land har sitt system för att hantera arbetslösheten. Vad som är fullkomligt logiskt i ett land kan vara nästan obegripligt i ett annat. Men de "mjuka värdena" är lika åtminstone i det här projektets fem deltagarländer.

- Ungdomar i dag upplever att det krävs mer än ren yrkesskicklighet för att få fatt på ett jobb eller börja studera, säger Peter Wåglund. Det är i det sammanhanget vi vill prata om mjuka värden och betona vikten av att utveckla den sociala förmågan.

Mer läsning

Annons