Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitträcken snart på väg

/
  • Glössborakan med sina backar och krön är en farlig sträcka längs vägen mellan Bollnäs och Söderhamn. Bilden är hämtad från en trafikolycka på hösten 2007.

En ombyggnad av riksväg 50 mellan Bollnäs och Söderhamn skulle kunna starta 2015. Den bedömningen gör trafikverket, som nu gjort en förstudie för olika alternativ.

Med separerade körfält och 100 km/tim i maxhastighet hamnar notan på 169 miljoner kronor.

Annons

Vajerräcken och trefältskörbana på sträckan har diskuterats sedan början av 2000-talet. Dåvarande Vägverkets region mitt gjorde en första förstudie 2001.

Men nu handlar det om en ny studie utifrån att vägen inte ens ses som tillräckligt bra för dagens 90 km/tim. Om inga eller enbart mindre förbättringar görs krävs det, enligt Trafikverket, en sänkning till 80.

Något alternativ förordas inte direkt. Men Trafikverket pekar på att vägen har tät trafik och att den har en nyckelroll för arbetspendlingen mellan de båda grannstäderna.

Det skulle kunna tala för 100-alternativet – trefilig väg med vajerräcken.

Ytterligare ett starkt argument är minskade olycksrisker.

- Byggs vägen om till en väg med mittseparering och säkra sidoområden minskas antalet döda och svårt skadade med 50 procent, skriver Trafikverket i remissunderlaget.

Någon dödsolycka på sträckan har inte inträffat de senaste fem åren. Men olycksfacit är ändå ganska dystert. Det handlar om 43 polisrapporterade olyckor med personskador. Och i elva av dessa har människor skadats allvarligt.

Olyckorna är relativt jämnt fördelade över sträckan. Men avsnitten närmast Söderhamn sticker ut något.

Det senare förklaras delvis av högre trafiktäthet. 8 800 fordon per dygn passerar exempelvis Söderala. Det är mer än dubbelt så många som på sträckan strax öster om Bollnäs.

Men det finns flera ökända sträckor som tidigare haft dödsolyckor eller andra allvarliga olyckor. Glössborakan i Rengsjö – med flera backkrön – och infarten vid Mohed tillhör risksträckorna. Och det finns flera avtagsvägar med farliga korsningar.

Mer läsning

Annons