Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Mitt uppdrag är fullgjort nu"

/

De avbrutna diskussionerna om Brotorget behandlandes i kommunstyrelsens arbetsutskott på torsdagen.

- Vi kan bara konstatera att det uppdrag jag fick är fullgjort, eftersom ägarna inte vill samtala med oss längre, säger kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S).

Annons

I februari fick Olle Nilsson Sträng kommunfullmäktiges uppdrag att ta kontakt med ägarna till Brotorget och hävda att köpet av torget skulle gå tillbaka till kommunen – eftersom det inte skett någon byggstart av en affärsgalleria där, enligt avtalet.

Men i onsdags avbröt Sjaelsös företrädare Thomas Perzon och Ängabyggens Björn Johnson samtalen – efter att tekniska nämndens ordförande Kenneth Nilshem (C) hade lämnat in en begäran om rättelse av lagfarten för torgfastigheten (se faktaruta).

"De ser det som en fientlig handling", förklarade Olle Nilsson Sträng efteråt. Han berättade också att ägarna hävdar att byggstart h a r skett och inte vill låta köpet återgå.

Efter arbetsutskottets möte konstaterar han att kommunstyrelsen ska få en redovisning av det som hänt den 1 april:

- Vi ska ta dit en advokat som kan redogöra för vad som gäller – vilka risker och möjligheter som finns med en juridisk process. Sen får fullmäktige bestämma hur vi går vidare, men då måste alla veta vad det innebär.

Nu känns det som om frågan är överspelad för kommunens del, anser han.

- Det är en väldigt tråkig utveckling, för nu har vi ju ingen rådighet alls över torget. Det är upp till ägarna att vidta de åtgärder de önskar.

Enligt Olle Nilsson Sträng var ett förslag till uppgörelse nära, när motparten avbröt diskussionerna i onsdags. Den handlade om att kommunen skulle få köpa tillbaka cirka en tredjedel av Brotorget för 1,6 miljoner kronor. (Sjaelsö har betalat 162 000 kronor för hela fastigheten, plus 4 miljoner i exploateringsersättning, till kommunen.)

- Jag har hävdat hela tiden att det bästa i dagsläget hade varit att köpa tillbaka en del av torget, säger Evy Degerman. Det finns väl olika meningar i vår grupp om hur vi ska agera nu – men förhoppningsvis öppnas dörren igen.

Mer läsning

Annons