Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mitt i kravallernas London

/
  • Londons poliser gör ett ingripande under måndagens oroligheter i Clapham Junction, inte långt från Fulham.

20-åriga Malin Bäckström från Kilafors, bor och arbetar sedan ett år tillbaka i London. Nu kan hon rapportera från en stad i chock efter de senaste dygnens kravaller.

Annons

- I dag (onsdag) känns det ändå som om polisen fått kontroll över händelserna här i London och att det har börjat lugna ner sig, säger Malin Bäckström.

Hon berättar att alla i London har påverkats mer eller mindre. Även i de områden som har klarat sig från kravaller var de flesta butiker stängda under tisdagen. Malin jobbar själv i en kaffebar som ligger centralt vid Waterloo Station och innerstaden har klarat sig från värre förstörelse.

- Det är mest butiksområden i fattigare stadsdelar som drabbats, säger hon.

Stadsdelen Fulham, där Malin bor, har klarat sig. Men inte långt bort ligger Clapham Junction, ett av de värst drabbade områdena i London.

- Man förstod inte från början hur allvarligt det egentligen var, säger hon. Men när upploppen började bryta ut även i vårt närområde blev man lite skraj.

Under tisdagen, dagen efter de värsta upploppen i Clapham, åkte Malin och en kompis dit för att se förödelsen med egna ögon.

- Det såg hemskt ut, berättar Malin. I princip alla affärer var utbrända eller förstörda.

Upprinnelsen till kravallerna inträffade förra torsdagen när polis sköt ihjäl en färgad man i stadsdelen Tottenham i London. Dödsskjutningen ledde till demonstrationer som under natten mot söndagen övergick i rena upplopp.

Kravallerna har sedan spridit sig runt om i London och under tisdagen nådde de även andra städer. Som förklaring har experter framfört klassklyftor, frustration och ett uppdämt raseri bland ungdomar utan framtidstro. Men det är inte många britter som sympatiserar med all förstörelse.

- Jag skulle tro att det är ungefär 50–50 mellan de som kallar det för kriminell vandalism och dem som ser det som protester, säger Malin Bäckström. Men jag har inte hört någon som tycker att det här är rätt sätt att protestera på.

Mer läsning

Annons