Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkta övergrepp anmäldes för sent

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, har granskat Bollnäs kommuns utredning av misstänkta sexuella övergrepp på Höghammarskolan. IVO anser att utredningen gått korrekt till, men riktar kritik mot att det tog ett halvår innan den inleddes.

Annons

I maj 2014 får enhetschefen för ett av gymnasiesärskolan Höghammars elevboenden uppgifter om att en tidigare elev under flera års tid utsatts för sexuella övergrepp av en man i personalstyrkan.

Mannen polisanmäls och stängs av från sitt arbete. Men trots att enhetschefen anser att ärendet bör lex Sarah-anmälas, och trots att lagen säger att den här typen av händelser ska utredas enligt lex Sarah, gör varken skolförvaltningens chef, barn- och utbildningsnämndens ordförande eller kommunens dåvarande personalchef det.

Vid den här tidpunkten tillhör Höghammars elevboenden fortfarande barn- och utbildningsförvaltningen. I november 2014, i samband med att ansvaret för boendena flyttas över till socialförvaltningen, får socialchef Tommy Stokka nys om ärendet. Han låter tillsätta en utredning.

Enligt utredningen har flera andra personer i personalstyrkan fått signaler om att saker inte stod rätt till, men blundat för dessa. Genom att "vända ryggen" till har de "krattat manegen" för övergreppen, som därmed kunnat fortsätta i flera år. Till exempel har mannen bytt till sig nattliga arbetspass på flickans våning.

När en annan elev kontaktar personalen med misstankar om de sexuella övergreppen nöjer de sig med att fråga mannen om det stämmer. Flickan tillfrågas inte.

IVO har nu granskat utredningen och kommer fram till att socialförvaltningen agerat korrekt. Men samtidigt är IVO:s utredare kritiska till att händelsen anmälts så sent.

"Detta tyder på bristande kunskap om regelverket på ledningsnivå i den tidigare organisationen", skriver IVO.

Kommunens medicinskt ansvariga sköterska Tina Mansson var en av de två personer som gjorde socialförvaltningens utredning.

– Enhetschefen lyfte frågan med sin chef som stängde av mannen från arbetet. Men att vidta arbetsrättsliga åtgärder och att göra en lex Sarah-utredning är två helt olika saker, säger hon.

Syftet med det senare är enligt Tina Mansson att täppa till hål i kvalitetsarbetet genom att klargöra hur det som hänt kunnat hända och förhindra att det händer igen. Den biten har BUN missat helt.

Boendet där övergreppen ska ha skett är numera nedlagt och arbetsgruppen upplöst.

I december 2014 lade åklagaren ner förundersökningen mot mannen med motiveringen att brott inte går att bevisa eftersom ord står mot ord.

Läs mer:

"Missförhållanden vid elevboende i Bollnäs"

Mer läsning

Annons