Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje med dyra busskort

Kommunerna får betala cirka 8 800 kronor per elev och läsår till X-trafik för gymnasieelevernas busskort – som bara gäller på skoldagar och till klockan 18.
Samtidigt kan privata friskolor köpa länskort med fritt resande i hela länet för 4 975 kronor per år.

Annons

Kostnaderna för gymnasieelevernas skolskjutsar i Bollnäs kommun har ökat kraftigt de senaste åren. Och nu vill barn- och utbildningsnämnden att kommunstyrelsen ska försöka ändra avtalet med X-trafik – som ägs av länets kommuner och landstinget.

- Kommunerna är bundna av avtal som innebär att mindre lönsamma busslinjer subventioneras. Därför får vi inte köpa kort till vanligt pris – som fristående gymnasieskolor kan göra, sade gymnasiechefen Thomas Rotter vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde på onsdagen.

"Gymnasiekorten", som kommunerna köper, kostar 50 kronor per resdag, oavsett sträcka – och gäller enbart under skoldagar fram till klockan 18. Det blir maximalt cirka 8 800 kronor per elev och år. Sedan får kommunen "återbäring" för dagar som kortet inte används.

Som en jämförelse kan friskolan Hälsingegymnasiet köpa vanliga årskort med zonindelning, som kostar från 1 915 kronor för resor inom en zon – till länskortet, med obegränsat resande i hela länet, för 4 975 kronor per år.

- Det här känns orättvist, tyckte Thomas Rotter – och jämförde prisskillnaden med kostnaden för två specialpedagoger i skolan.

Mer läsning

Annons