Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missnöje bakom ökningen av friskolor

Samtidigt som det totala elevunderlaget i grund- och gymnasieskola minskar sker en konstant ökning av antalet elever i friskolor. Är det här början på slutet för den kommunala skolan?

Annons

Enligt statistiken ökar antalet friskolor i hela landet samtidigt som den kommunala skolan ofta dras med stora ekonomiska problem och hela tiden måste dra ner på resurser. I vissa fall kan också neddragningarna direkt kopplas till startandet av friskolor.

Statsvetaren Anders Lindbom är anställd av Uppsala universitet och väl insatt i ämnet. Han har bland annat varit redaktör för boken Friskolorna och framtiden och han konstaterar att ökningen av friskolor är dramatisk. Frågan är om den dramatiska ökningen kan ses som ett politiskt misslyckande, att kommuner som huvudmän inte förmått sköta skolan?

- Misslyckande är ett väldigt starkt ord och det beror naturligtvis på vilket perspektiv man ser det hela ur, säger Anders Lindbom. Men visst finns det mycket som tyder på att många väljer friskolor på grund av en oro för den kommunala skolans utveckling.

Han poängterar att det kan se olika ut på olika håll i landet och menar att det inte nödvändigtvis måste bero på ett missnöje med de ekonomiska nedskärningarna i skolan.

- Nedskärningarna är bara en del i det hela, säger han. Till en viss del drabbar de ju även friskolorna. En annan anledning är att man tror sig kunna komma närmare skolledningen och påverka beslutsfattandet mer i en friskola.

Enligt Anders Lindbom finns det både positiva och negativa sidor med friskolorna. Till de negativa sidorna hör riskerna för uppdelningar mellan barn från olika samhällsgrupper i olika skolor.

- Det kan se olika ut på olika håll i landet, säger han. Men enligt studier i Stockholm ser sammansättningen av elever annorlunda ut på friskolor än på de kommunala skolorna. I friskolorna går det i högre utsträckning barn till välutbildade föräldrar.

En positiv sida är konkurrensen, säger Anders Lindbom. Det har visat sig att konkurrens ofta ger kvalitetsvinster även i den kommunala skolan.

Läs hela artikeln i tisdagens Ljusnan.

Mer läsning

Annons