Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minus i bokslut för flyktingbarn

De statliga bidragen till verksamheten med ensamkommande asylsökande barn och ungdomar i Bollnäs kommun räcker inte. Sedan starten 2009 har kostnaderna för kommunen varit 5,5 miljoner kronor högre än bidragen från Migrationsverket.

Annons

När Bollnäs kommun kom överens med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande barn och ungdomar, var den allmänna uppfattningen bland politikerna att staten skulle täcka kostnaderna för verksamheten. Men i samband med kommunens bokslut för 2010, visar det sig att verksamheten har gått med underskott sedan starten.

Skillnaden mellan kostnader och bidrag uppgår till sammanlagt 5,5 miljoner kronor sedan mottagningsverksamheten började i januari 2009. I den summan ingår också 1,3 miljoner kronor i kostnader för gode män till ungdomarna.

På tisdagen hölls ett möte mellan berörda chefer i kommunen.

- Det har visat sig att pengarna från Migrationsverket inte har räckt till verksamheten hittills, så nu har vi enats om att vi måste synliggöra de faktiska inkomsterna och utgifterna i en budget. När det är klart får vi bestämma vad vi ska göra härnäst – och lyfta frågan till våra politiker, om det visar sig att det inte går ihop i fortsättningen heller, säger kommunchefen Leopold Stoltz.

Mer läsning

Annons