Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minnena från flykten undan tyskarna finns ännu kvar hos Berit

/
  • Berit Sundqvist sitter hemma i köket i Bollnäs och utifrån sina egna erfarenheter av flykt ömmar hon för dagens flyktingar.
  • Tyska trupper marscherar in i Oslo i april 1940. Ockupationen av Norge är ett faktum.
  • Berit och Turid. Bilden är tagen omkring ett år före flykten.
  • En bild på fackklubben vid skofabriken där Aase var ordförande. Aase sitter i mitten i den nedersta raden.
  • Norska motståndsmän som lyssnar på radiosändningar från London.

Sexåriga Berit och hennes mamma hade kommit ungefär halvvägs över den å som utgjorde gräns mellan Sverige och Norge. Då upptäckte de tyska soldaterna dem och började skjuta.

Annons

Det har gått 72 år sedan Berit Sundqvist, som då hette Johansen, hennes yngre syster Turid och mamma Aase flydde undan nazisterna. Men hon minns det väl och med sina erfarenheter känner hon sympati för alla flyktingar som kommer i dag.

– Det är inte lätt att byta omgivning, säger Berit. Och då var det nog ändå lättare för oss med tanke på att Sverige och Norge påminner så mycket om varandra.

– Det är klart att det blir besvärligt när det kommer så många på en gång, fortsätter hon. Men jag ömmar verkligen för dem.

Läs också: Bollnäs ställer upp i flyktingkrisen

Det var 1944 som de måste fly. De tyska ockupanterna hade fått nys om att Berits mamma, Aase, var med i motståndsrörelsen.

– Min mamma var bara 17 år när hon gick en facklig kurs 1934, berättar Berit. Hon var en av de första kvinnorna att göra det och när hon kom tillbaka till jobbet på en skofabrik i den norska staden Halden blev hon omgående vald till ordförande i den lokala fackklubben.

När tyskarna ockuperade Norge, 1940, var en av deras första åtgärder att förbjuda alla fackföreningar. Med Aases bakgrund fick hon finna sig i att ha deras ögon på sig och inte blev det bättre av att hennes man flydde över gränsen till Sverige.

– Han gjorde det inte av några andra skäl än rent egoistiska, säger Berit. Han var helt oansvarig och lämnade fru och två barn bara för att själv få det bättre i Sverige.

Ensam kvar började Aase att engagera sig i den norska motståndsrörelsen.

Läs också: Hälsingarna som räddade judar undan nazisterna

Läs också: Norska motståndsmän flydde till Bergsjö 1943

– Det var nog lite i stället för att jobba fackligt, tror Berit.

Alla i motståndsrörelsen hade en färdig flyktplan för att kunna handla snabbt om de blev avslöjade. Och i september 1944 blev detta verklighet.

En bekant till Aase meddelade henne att tyskarna var henne på spåret och att hon måste fly direkt. Hon gick in till sin chef på skoaffären och bad om ledigt på eftermiddagen för att kunna tvätta.

– Att tvätta var ett stort projekt på den tiden så chefen hade inga invändningar, förklarar Berit.

Men i stället hämtade hon sexåriga Berit och hennes treåriga syster Turid hos deras dagmamma. Sedan bar det i all hast av hemåt.

– Det enda mamma sa var att vi skulle åka och bada, berättar Berit. Men jag minns att jag tyckte att det var konstigt att vi skulle ha två plagg av varje sort på oss när vi åkte.

De fick skjuts med en mjölkbil och Berit och Turid gömdes under mattor på golvet i förarhytten. Aase skulle låtsas vara chaufförens fästmö om de stoppades av tyskarna.

De blev mycket riktigt stoppade för id-kontroll två gånger, men de två småflickorna upptäcktes inte och färden gick mot gränsen till Dalsland och Sverige som bara ligger någon mil från Halden. En bit före gränsen släppte mjölkbilen av dem och de fick gå sista biten längs en stig genom skogen.

– Jag minns än i dag att mamma hade en rutig skjorta och blå byxor, säger Berit.

Till slut kom de fram till den å som utgjorde gränsen. Den var kanske 1,5 meter djup och 15-20 meter bred.

– Mamma kunde inte ta oss båda med på samma gång utan gömde mig i ett buskage på norska sidan innan hon och Turid gav sig av, säger Berit.

Lite längre uppströms fanns en bro där tyska soldater patrullerade övergången. Men Aase fick över Turid utan upptäckt och gömde henne bakom en sten på den svenska sidan innan hon vände för att hämta Berit.

– Mamma höll mig i famnen, berättar Berit. Fast när vi kommit halvägs över ån fick en av soldaterna på bron syn på oss och tog upp sitt gevär och började skjuta.

Aase dök ner under vattnet och drog med sig Berit. När de började närma sig andra sidan tog hon upp Berit och kastade henne upp på den svenska sidan.

– När vi kom fram till Turid föll vi ihop alla tre och bara grät, minns Berit.

Den svenska militären hade också hört skotten och var snabbt på plats. De tre flyktingarna kördes till en bondgård där de fick torka sina kläder och äta.

Därefter körde militärerna dem till Ed där fick genomgå en läkarundersökning. Dagen därpå sattes de på ett tåg till en flyktingförläggning i Katrineholm.

Utifrån sina egna erfarenheter har Berit en viss förståelse för de strapatser dagens flyktingar genomgår.

– Vår flykt var kanske inte att jämföra med den resa dagens flyktingar gör, menar Berit. Men första natten på flyktingförläggningen kissade jag i sängen och det hade jag väl aldrig gjort förut. Det var antagligen för att anspänningen varit så stor. Jag stammade också första tiden sedan vi kommit till Sverige.

Men på ett sätt skilde sig den tidens flyktinghantering mycket markant från dagens integration.

– Det tog bara någon vecka så fick mamma jobb på Edsbyns hotell och vi fick sätta oss på tåget igen, berättar Berit.

Läs också: Känd predikant till Edsbyn

Aase träffade en ny man i Edsbyn och de återvände inte till Norge när kriget tog slut. Turid flyttade tillbaka när hon var 17 år, men Berit blev kvar och sedan 1959 bor hon i Bollnäs.

Det tog bara ett par veckor så pratade hon i princip flytande svenska, men än i dag känner hon sig inte riktigt svensk.

– Nej, jag är fortfarande norska, säger Berit.

Läs också: De var flyktingbarn för 25 år sedan

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons