Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre pengar till elevdatorer och rehab i Bollnäs – 1,1 miljon ska sparas

/

Barn- och utbildningsnämnden skär ned utgifterna för elevdatorer, rektorsutbildning och rehab. Den forskartjänst som förvaltningen planerat uteblir helt.

Annons

När kommunfullmäktige i höstas antog kommunens budget för 2016 hade barn- och utbildningsnämnden ansökt om utökad budget för tre saker: den nya Alirskolan, den extra utbyggnaden av Alirskolan och en post man kallade "utökning av förvaltningsledning". Fullmäktige gick med på allt utom det senare.

Läs också: Så bli r Alirskolan – se 3D-skiss

Den kostnaden beror på att barn- och utbildningsnämnden anställt en förvaltningschef, Kajsa Mellner Daxberg, samtidigt som den biträdande förvaltningschefen Eva Eklund fortfarande finns kvar i organisationen.

Sammanlagt handlar det om 1 097 000 kronor och avslaget från fullmäktige innebär att den summan måste sparas in på andra håll inom den kommunala skolan.

När barn- och utbildningsnämnden hade möte i tisdags beslutade politikerna var det ska skäras ned.

Störst minskning blir det på inköp av elevdatorer – som dras ner med 500 000 kronor. Nämndens ordförande Kristoffer Lindberg (S) försäkrar dock att det inte innebär att någon elev blir utan dator.

Läs också: Skola på loven ska förbättra Bollnäselevers resultat

– Det hade nämnden inte gått med på. Men vi hade lagt en högre budget än nödvändigt för att ligga på den säkra sidan. Nu hamnar vi närmare verkligheten, säger han.

Utgifterna för rektorsutbildning minskas med 186 000 kronor och den summa som ska användas till rehabilitering av anställda minskas med 171 000 kronor.

Inför 2016 hade Barn- och utbildningsförvaltningen planer på att under året knyta en skolforskare till sig på en 25 procent, vilket i budgeten motsvarar 150 000 kronor. Den plockas också bort.

– När man ska titta på hur verksamheten fungerar hade det varit en tillgång. Vi är en för liten kommun för att ha en egen forskningsavdelning, men att ha en forskare på deltid hade varit en bra lösning, så det är tråkigt att det inte blir av, säger Kristoffer Lindberg.

Läs också: Lärarbristen är akut – kräver krafttag från förvaltningen

Mer läsning

Annons