Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Milkoprotester mot Hemköp

/
  • Milkobönderna Thomas Backan, Per Hansson Edh och Catharina Engblom tillbringade fredagseftermiddagen utanför Hemköp i Bollnäs.
  • Birgit Edlund och Aldor Larsson tänker även i fortsättningen köpa mjölk från Milko, trots prishöjningen på måndag.
  • Södra Milkokretsens ordförande Anders Norén diskuterar med Hemköps butikschef i Alfta, Lena-Maria Persson.

Kortare transporter, arbetstillfällen och öppna landskap.

Det var några av argumenten som Milkobönder hade med sig till fredagens demonstration utanför Hemköps butiker i Bollnäs och Alfta.

Anledningen till protestaktionen var att Hemköp börjat sälja dryckesmjölk från Arla.

Annons

På måndag höjer Milko priset på dryckesmjölken med en krona per liter. Höjningen går tillbaka till bonden. För en vecka sedan började Hemköp i Bollnäs och Alfta att sälja dryckesmjölk från Milkos konkurrent Arla. Andra mejeriprodukter från Arla har funnits i de butikerna även tidigare, men inte dryckesmjölken.

När Milkobönderna i södra Hälsingland fick klart för sig att Arla nu var med och konkurrerade också om mjölken ilskande man till och i början av veckan hade styrelsen för Milkos södra krets i Hälsingland ett krismöte.

Styrelsen beslutade då om gårdagens protestaktion utanför Hemköp i Bollnäs och Alfta.

Det gick lugnt och stilla tillväga. Catharina Engblom från Långbo, Holmsveden samt Rengsjöbönderna Per Hansson Edh och Thomas Backan stod utanför entrén till Hemköp i Bollnäs, bjöd på kubb och mjölk och delade ut lappar.

"Drick närproducerad mjölk", löd budskapet på dem.

All Milkos mjölk går ut från Sundsvall. Det betyder att mjölken från Hälsinglands 177 leverantörer ska till Sundsvall för paketering innan den körs ut till butikerna i till exempel Bollnäs och Alfta.

Och det är inte säkert att den Milkomjölk Thomas Backan och övriga producerar kommer tillbaka till Hälsingland. Den kan även hamna i någon butik i Jämtland eller Medelpad, eller på något annat ställe i Milkoland.

Det betyder också att den Milkomjölk man köper i Bollnäs och Alfta kan komma från en bonde i Jämtland eller något annat Milkoområde.

- Så mycket det går att komma, faktiskt, säger Lena Holmestig på Milkos informationsenhet i Stockholm.

Thomas Backan vill jämföra med mjölken från Arla.

- Den kan komma från Jönköping eller någon annanstans långt ner i Sverige. Eller ända från Danmark.

Hemköp saluför endast Arlamjölk i 1,5-litersförpackningar. Standardvarianten av den kostar i dagsläget 11:50. Milkos lika stora standardmjölk kostar 11:95. Från och med måndag blir priset 13:45. Arla har inte aviserat någon prishöjning.

 

 

Mer läsning

Annons