Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpartister vill låna fröer på biblioteket: "Det blir en levande genbank"

/
  • Johan Toll (MP) vill slå ett slag för lokal odling. Motionen har han skrivit tillsammans med Ulrika Dahlberg (MP)

I en motion föreslår två MP-politiker i Bollnäs ett utlåningsprojekt som ska gynna odlingslusta och bidra till att bevara lokala växtarter.

Annons

Landets bibliotek är inte längre en utlåningsplats för enbart böcker. Genom åren har sortimentet utvidgats med bland annat cd-skivor, dvd-filmer och tv-spel. Om miljöpartisterna Johan Toll och Ulrika Dahlberg får som de vill kommer Bollnäsborna inom en snar framtid även att kunna låna fröer på stadens bibliotek.

– Idén är lika enkel som genial. Man kommer till biblioteket på våren och får en påse frön och på hösten lämnar man tillbaka två påsar, förklarar Johan Toll.

Läs också: Hon spränger odlingsgränser

Läs också: Ekologisk odling ska hjälpa flyktingar in i det svenska samhället

Inspirationen till motionen kommer från Leksands bibliotek, som redan i dag har fröutlåning. Johan Toll beskriver förslaget att införa det även i Bollnäs som "en bigrej" till det stadsodlingsprojekt som han också är engagerad i.

Han hoppas att fröutlåningen ska bli en mötesplats för odlingsintresserade och ser det som en möjlighet att bevara lokala varianter av olika växter, som annars riskerar att försvinna.

– Det blir alltså en levande genbank. I dagsläget är man hänvisad till de stora internationella fröbolagen som har certifierat och patenterat olika frösorter. Här kan man i stället använda lokala sorter som vi vet går att odla här i Bollnäs, säger Johan Toll.

Du har lämnat in den här motionen i egenskap av ledamot i kommunfullmäktige. Vad händer med den nu?

– Vi har skickat den vidare till kulturenheten. Nu ska bland annat människorna här på biblioteket titta på den. Jag är övertygad om att de har vinklingar och saker som jag inte har tänkt på och sedan kan vi försöka skapa någonting tillsammans. Det känns jättespännande, säger Johan Toll.

Läs också: "Piratodlas" det i Söderhamn?

Läs också: Jenny Massana hoppar av Bollnäspolitiken

Mer läsning