Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljonbidrag till Solrosenprojektet – som kan få efterföljare i Kilafors och Arbrå

/
  • Allmänna arvsfonden och Idrottslyftet bidrar med sammanlagt 2,7 miljoner kronor till satsningen på att bygga om Solrosens IP till en spontanidrottsanläggning.
  • Hansa Näsman, fritidschef i Bollnäs kommun.

Satsningen på att utveckla Solrosens IP på Gärdet i Bollnäs till ett centrum för spontanidrott presenterades i höstas. Nu är det klart att Allmänna arvsfonden och Idrottslyftet bidrar med nästan tre miljoner kronor till projektet.

Annons

Bland de planerade byggena på Solrosens IP – där det redan finns en konstgräsplan för fotboll – märks en multiarena för bollsporter, en betongpark för skateboard och en cykelpark.

Läs också: Storsatsning vid Solrosens IP

Den totala kostnaden för hela Solrosenprojektet är beräknad till drygt fem miljoner kronor. Bollnäs kommun har – genom teknik-, service- och fritidsförvaltningen och Flyktingmottagningen – avsatt 2,5 miljoner kronor och Bollnäs Bostäder 200 000 kronor.

De pengarna var klara redan när cykelparken, som var först ut i projektet, började anläggas i höstas. Nu är även resten av finansieringen säkrad, då Allmänna arvsfonden har beviljat 2,3 miljoner kronor till projektet. Dessutom bidrar Hälsinglands idrottsförbund, genom Idrottslyftet, med 400 000 kronor.

Läs också: Problem för fotbollsklubbar som tränar på Solrosen

Det är Bollnäs cykelklubb som står bakom ansökan av bidragen. Cykelklubben är tillsammans med Bollnäs kommun de stora spelarna i Solrosenprojektet, där även flera andra föreningar och aktörer ingår.

– Jättepositivt att de här pengarna är klara nu, det innebär att vi kan bygga enligt planerna, säger Bollnäs kommuns fritidschef Hansa Näsman.

Solrosen i sin nya form ska stå klar 2017. Att pengarna från Allmänna arvsfonden och Idrottslyftet nu har kommit in gör hela projektet mer flexibelt, säger Hansa Näsman:

– Det kan komma till saker i ett så här pass stort projekt som pågår under flera år, nya behov och önskemål kan dyka upp under processens gång och de här bidragen möjliggör för oss att kunna möta dem i högre grad.

Läs också: "Helt rätt att skapa förutsättningar"

Hansa Näsman välkomnar synpunkter och tankar från allmänheten.

– Vi har undersökt behov och tagit upp önskemål redan under planeringsstadiet för att hamna rätt, men det går väldigt bra att kontakta kommunen eller cykelklubben under processens gång också för att komma med nya idéer och önskemål. Delaktighet och dialog vill vi ha under hela projektet.

Solrosenprojektet kan komma att få efterföljare på fler platser i kommunen – och det redan i år. Ambitioner finns att bygga liknande spontanidrottsplatser i Kilafors och Arbrå.

– Just nu pågår sökande av ekonomiska medel och om allt går i lås så kan det bli byggstart redan under 2016. Det finns konkreta planer för både Kilafors och Arbrå, säger Hansa Näsman.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons