Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöbil men ingenstans att tanka miljövänligt

/
  • Mats Hamberg och sonen Henrik hade helst sluppit tanka miljöbilen med bensin.
  • Bilen kan tankas både med gas och med vanlig bensin.

Mats Hamberg kör en bil som är skattebefriad av miljöskäl. Men eftersom det inte finns några tankställen för biogas i Hälsingland tvingas han ändå tanka med vanlig bensin.

Annons

När Mats Hamberg i Rengsjö skulle köpa sig en ny bil föll valet på en Volkswagen Passat hybridbil.

Eftersom den kan tankas med både bensin och gas klassas den som miljöbil och är skattebefriad fram till 2017. Även efter det är fordonsskatten kraftigt reducerad jämfört med bensindrivna bilar.

Problemet är bara att det inte finns ett enda tankställe för gas i Hälsingland.

– Här sitter jag och kör en miljöbil som är subventionerad av staten. Men jag kan inte tanka miljövänligt utan skitar ner som alla andra, säger han.

Närmaste gasstation ligger i Gävle. Där tankar Mats Hamberg om han har vägarna förbi. Annars blir det vanlig bensin, vilket han helst skulle slippa.

– Det är dags att ta steget mot hållbar utveckling. Oljan kommer att ta slut.

Mats son Henrik Hamberg är miljövetare och skrev sitt examensarbete om alternativa slamhanteringsmetoder vid Edsbyns reningsverk. Han tycker att Hälsinglands kommuner borde samarbeta för att få till lokal produktion av biogas.

– Allt organiskt material kan användas till biogas. Till exempel slam från reningsverken, säger Henrik Hamberg.

Mats uppmärksammade kommunfullmäktigeledamoten Kenneth Nilshem (C) på dilemmat. Det fick Nilshem att skicka en interpellation, alltså en formell fråga, till kommunalråd Marie Centerwall (S) där han undrar vad hon tänker göra för att bidra till en gastankstation i närområdet.

– Det finns ingen snabb lösning på det där, men jag har bland annat verkat för ökat samarbete i länet, säger Marie Centerwall.

Vad gäller lokal produktion av biogas så är planen att Bollnäs i framtiden ska samarbeta med Gästrike återvinning, som ska bygga en biogasanläggning i Gävle.

Från 2017 ska hushållen i Bollnäs sortera ut sitt matavfall i en separat soptunna. Tanken är att avfallet ska fraktas till Gävle och förvandlas till biogas.

Om denna gas sedan ska fraktas tillbaka till Bollnäs eller inte blir en senare fråga.

Skulle inte hälsingekommunerna kunna samarbeta för att få till åtminstone en tankstation i Hälsingland?

– Det vore alldeles utmärkt och på lång sikt tror jag att det skulle vara möjligt att få flera stycken. Inte minst med tanke på alla fjällbesökare som passerar väg 83, säger Marie Centervall.

Mats Hamberg representerar inte någon särskilt stor grupp bilägare i kommunen. Vid förra årsskiftet fanns det bara 15 gasbilar i drift i Bollnäs kommun, 60 i hela Hälsingland.

Bodens kommun har ungefär lika många invånare som Bollnäs och hade vid samma tidpunkt 227 gasbilar rullandes på sina gator. En faktor som kan förklara skillnaden är att i Boden går det att tanka med gas.

Mer läsning

Annons