Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Micke Leijnegard leder nyårsfirandet från Skansen: "Har aldrig gillat nyår"

/
  • Ny programledare för sändningen av Nyårsklockan på nyårsafton är Lars-Michael 'Micke' Leijnegard, men utrymmet för förändring är kanske inte jättestort i ett tv-program som sett mer eller mindre likadan ut sedan 1977.
  • Micke Leijnegard vid nationaldagsfirandet på Skansen i Stockholm.
  • Micke Leijnegard har varit programledare i samtliga säsonger av 'Mästarnas mästare'.
  • Förbundskapten Erik Hamrén och Magdalena Forsberg körde en nattduell a la Mästarnas Mästare under ledning av Micke Leijnegard innan de delade ut priset till Årets sport-tv profil André Pops under Kristallen utdelningen 2013.
  • Malena Ernman har fått hedersuppdraget att läsa 'Nyårsklockan' vid tolvslaget på Skansen. Ny programledare för sändningen är Lars-Michael 'Micke' Leijnegard, men utrymmet för förändring är kanske inte jättestort i ett tv-program som sett mer eller mindre likadan ut sedan 1977.

I år satsar SVT på att ha en riktig programledare under nyårsfirandet från Skansen. Förtroendet har Micke Leijnegard, mest känd från Mästarnas mästare, fått.
Men det var inte självklart att den Bollnäsbördige TV-profilen skulle tacka ja.
– Min första tanke var "det blir ju helt fel", säger Micke Leijnegard.

Annons

Årets nyårsfirande blir lite annorlunda för Micke Leijnegard. Han har fått uppdraget att guida svenska folket genom nyårskonserten från Skansen kring tolvslaget, där bland andra operasångerskan Malena Ernman dyker upp för att läsa Alfred Tennysons dikt Nyårsklockan.

Läs också: Ernman tillbaka till Dalhalla

– Tidigare år har programmet varit en väldigt artistdriven tillställning, men i år ville de ha någon som jobbar som programledare, säger Micke Leijnegard, som inte alls var säker på att ta jobbet.

– Min första tanke var "det blir ju helt fel, då ska man ju vara på fest". Vi skulle väl antingen vara hos bekanta eller bjuda hem folk. Men jag har aldrig gillat nyår. Vi har liksom ingen egen tradition. På jul vet man vad man ska göra, men inte på nyår. Så vartannat nyår har varit helt okej, vartannat värdelöst.

Men efter lite betänketid kom han på andra tankar.

– Sen kom jag på att det här väl är det coolaste, bästa, mest tydliga sättet att fira nyår på. Orginalfesten. Så jag kollade med frun och svärmor, som ska vara barnvakt. Så min fru och några kompisar ska vara med bakom scenen. Jag kände plötsligt att det här kanske blir min bästa nyårsafton i livet.

Läs också: Antalet SOS-samtal tredubblas på nyår

Efter att ha inlett sin yrkeskarriär med nio år som allmänreporter på Radio Västerbotten och TV4 i Umeå, fick Micke Leijnegard frågan om han ville börja på TV-sporten.

– Jag hade tydligen sagt något om att jag ville jobba med sport under utbildningen, men när jag började jobba tyckte jag det kändes för torftigt och enformigt att bara göra sport. Så jag sa faktiskt nej när de ringde och frågade om jag ville ha en fast anställning på TV-sporten. Det låter ju helt hål i huvudet när jag hör det nu, men jag hade ingen lust.

Till slut lyckades SVT övertala honom och Micke Leijnegard blev sportreporter. Men efter några år valde han att lämna sporten och gå tillbaka till mer samhällsorienterad journalistik. Efter en tid på Gomorron Sverige blev Leijnegard programledare för det program flest förknippar honom med i dag, nämligen Mästarnas mästare.

– Det är tydligen ovanligt med den blandningen som jag har. Det är få sportjournalister som också varit samhällsbevakande journalister. "Mästarna" är en bra mix. Jag trodde inte det skulle passa mig så bra som det gjorde, men det är som klippt och skuret för mig.

Mästarnas mästare har premiär på sin åttonde säsong i vår. Trots alla framgångar är det inte det roligaste i Micke Leijnegards karriär, enligt honom själv.

– Det är vansinnigt roligt att göra, men sett till arbetsinsatsen så är det inte det roligaste. Däremot har effekten av programmet förändrat mitt liv.

Läs också: "Foppa" kan bli Mästarnas mästare

På vilket sätt då?

– Jag har blivit mer respekterad som journalist och som människa. Jag har fått en större makt över min egen tillvaro. Det är fler som lyssnar på mig om jag säger att jag vill göra något. Det är som att de tänker "det är han från 'Mästarna', vi kanske ska lyssna på honom". Mitt arbete har blivit enklare, behagligare.

Micke Leijnegard är född i Småland, men har sina rötter i Hälsingland.

– Mina föräldrar är från Edsbyn ursprungligen, men mellanlandade i Småland och då föddes jag, typiskt nog. Men vi flyttade till Lottefors när jag var två månader.

I dag bor alla hans fyra syskon, föräldrarna och så gott som alla släktingar på mammas sida i eller norr om Bollnäs. Leijnegard själv besöker Hälsingland minst en gång om året.

– Vi åker alltid upp strax före jul, åtminstone. Sen brukar det bli någon vända till, barnen har jämnåriga kusiner i Lottefors. Jag gillar Hälsingland på många olika sätt. Det är något vemodigt och vackert, men samtidigt lite kärvt över landskapet.

– Jag gillar att man kan vara extremt lokalpatriotisk, men med glimten i ögat. Man behöver inte vara dumdristig bara för att man är från Hälsingland, säger han och skrattar.

När det gäller nyårssändningen kan vi förvänta oss det vanliga av Micke Leijnegard. Det är artisterna som ska glänsa, själv ska han finnas med och guida publiken genom programmet.

– Det är ett sätt att få ett nytt grepp om sändningen, säger Micke Leijnegard.

Och precis när vi är på väg att avsluta intervjun utbrister han:

– Du! Du kan lägga till en sak som jag är stolt över när det gäller Hälsingland. Per Persson!

Läs också: De är också med i Mästarnas mästare

Mer läsning

Annons