Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Metalldetektor ska komplettera kameror

Övervakningskameror i stadshuset anses inte tillräckligt. Efter att ha analyserat säkerheten föreslår säkerhetschefen Torbjörn Wannqvist åtgärder för 184 000 kronor.

Annons

- Det här bygger dels på en säkerhetsanalys av mig själv och en konsult som har tittat på vad som krävs för att uppfylla försäkringsvillkoren, säger Torbjörn Wannqvist.

Kameraövervakning blir alltså bara en del i ett paket. Sammantaget handlar det om nya lås på byggnaden, bättre rutiner när det gäller brandskydd och konkreta beslut om vem som är ansvarig för vad.

Det kanske mest uppseendeväckande i förslaget är en säkerhetsbåge med metalldetektor som besökande måste passera.

- Det kom en ny lag den första juli som gör det juridiskt möjligt att öka säkerheten vid känsliga tillfällen, berättar Torbjörn Wannqvist. Tidigare har man på sin höjd kunnat anlita ordningsvakter, men nu kan man gå längre.

Fast tanken är inte att alla stadshusets besökare ska passera säkerhetsbågen. Den ska bara användas när läget bedöms som särskilt utsatt och varje tillfälle kräver ett speciellt polistillstånd.

Totalt handlar det om kostnader på i runda tal 184 000 kronor. Men som Torbjörn Wannqvist skriver i sin analys kan investeringen delvis räknas hem som en arbetsmiljöfråga och enligt hans beräkningar ska kostnaden inte få annat än marginella effekter för kommunen.

Ett slutligt beslut om det blir någon metalldetektor eller ens övervakningskameror kommer förmodligen att tas vid kommunstyrelsens möte i september.

Mer läsning

Annons