Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mest stöd till dem med minst chans

Efter chockbeskedet om att 48 personer förlorar sina jobb när fönstertillverkaren Inwido i sommar lägger ned i Edsbyn vidtar nu arbetet med att rädda kvar så många som möjligt på arbetsmarknaden.

Annons

När arbetsplatser läggs ned brukar arbetsgivaren kopplar in arbetsförmedling, omställningsföretag och företagshälsovård för att tillsammans med dem försöka hitta lösningar för så många som möjligt av de drabbade.

Så ser den generella gången ut och Jonas Netterström, vd för Inwido Sverige AB, bekräftar att det blir så även nu.

Omställningsföretag är företag anslutna till Trygghetsfonden, en slags stiftelse som arbetsgivare – i det här fallet Inwido – anlitar i den här typen av situationer. Bemanningsföretag och företag som jobbar med coachning av arbetslösa är exempel på företag som är anslutna till fonden.

Arbetsgivaren bjuder in dessa och tillsammans gör parterna en kartläggning av hur det ser ut, vilka typer av jobb som kan tänkas bli aktuella och liknande frågor. Omställningsföretaget kan även hjälpa till med allmänna tips och råd och att författa cv:n.

Någon direkt beredskap för den situation som nu uppkommit i Edsbyn finns dock inte och det är heller inte så att jobben står på rad. När det gäller den hjälp de nu drabbade i Edsbyn kan räkna med från arbetsförmedlingen säger Mörtsell så här:

- Vår uppgift är att ge mest stöd till dem som har minst chans på arbetsmarknaden. Det kan till exempel handla om människor som har någon form av funktionshinder.

Mer läsning

Annons