Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer pengar till kulturkvarter

/
  • Olle Nilsson Sträng (S) vill ha en analys av vad som gick fel med kalkylerna för kvarteret.
  • Tekniska nämndens ordförande Kenneth Nilshem (C) hade begärt en utökad budget.
  • Anita Blomqvist (S) ser fram emot invigningen av den nya konsertlokalen den 1 maj.

Kulturkvarteret i Bollnäs får ytterligare 17 miljoner kronor i utökad budget för att bygget ska kunna slutföras. Det beslutade kommunfullmäktige sent på måndagskvällen.

Annons

I mitten av mars stod det klart att kalkylen för det om- och tillbyggda kulturkvarteret i Bollnäs hade spruckit. De 52 miljoner kronor som har avsatts för hela projektet kommer att vara slut, när den pågående entreprenaden avslutas i sommar.

Vid kommunfullmäktigemötet i mars konstaterade tekniska nämndens ordförande Kenneth Nilshem (C) att det fattades 17 miljoner kronor för att fullfölja projektet i sin helhet. Och vid gårdagens fullmäktigemöte anslogs de nödvändiga miljonerna – efter en debatt med 16 inlägg.

I debatten var de flesta rörande överens om att projektet måste fullföljas.

- Till det här beslutet är vi nödd och tvungen. Det här måste slutföras och vi har bland annat fått en konsertlokal som kan användes av närmare 600 personer, konstaterade kommunalrådet Olle Nilsson Sträng (S).

Det var bara Sjukvårdspartiet (som har tre representanter i fullmäktige) och Sverigedemokraternas enda ledamot Görgen Oderstad, som ville säga nej till de 17 miljonerna i utökad budget.

De anser att bygget ska avbrytas till sommaren, när den pågående entreprenaden – med konsertlokalen, den renoverade samlingslokalen Regnbågen med loger, ny inlastning, ombyggnad av kulturskolan och ny entré mot Collinigatan – avslutas.

Då återstår en ny entré mot Odengatan/Colliniparken, lokaler för fritidsgård och servering intill läktaren.

Kostnaderna för ombyggnad av restaurangen i Folkets hus ingår inte i de 17 miljonerna.

- Det blir en kommersiell affär med restauratören, sade Kenneth Nilshem (C) i debatten.

Mer läsning

Annons