Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer pengar krävs till vägunderhåll

Det behövs ytterligare tre miljoner kronor för att klara gatu- och vägunderhållet i Bollnäs i år. Den bedömningen gör tekniska förvaltningen och tekniska nämnden.
Orsaken är främst vinterns dyra snöröjning.

Annons

För att undvika stora neddragningar på övrigt vägunderhåll begärs nu 2,7 miljoner kronor i tilläggsanslag från kommunfullmäktige.

Men det är inte enbart snön som ställt till det.

- Den stränga kylan under vintern har också orsakat ovanligt stora underhållsbehov för att reparera sprickor och andra tjälskador, konstaterar gatuchef Ylva Jedebäck Lindberg.

Förra året, som inte alls var lika besvärlig, så blev också insatserna under vintern dyrare än beräknat. Då drogs i stället underhållet under sommaren ned.

- Men det kan vi inte göra två år i rad.

I Bollnäs – liksom i kransorterna Arbrå, Kilafors och Rengsjö – är väg- och gatuunderhållet på flera ställen redan kraftigt eftersatt. Det märks både på sliten asfaltbeläggning och "potthål" i vägbanorna. Bristerna ökar i sin tur olycksriskerna.

I budgeten för i år reserverades fyra miljoner kronor för vinterväghållningen och i driftbudgeten finns 12,4 miljoner för sommarunderhållet. Av det senare är dock 7,3 miljoner kapitalkostnader – 5,1 miljoner finns för själva verksamheten.

- Pengarna räcker inte. Vinterväghållningen har redan överskridit budgeten med nästan en miljon. Och då återstår fortfarande november och december.

Mer läsning

Annons