Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medvetenhet ger kraft att ta sig loss

/
  • Moa Qvarford och Nenna Forsberg försöker båda få övertaget om den andras handleder.

Ökad medvetenhet och att kunna ta sig loss var kursmoment när kampsportaren Magnus Lindroth lärde ut självförsvar på Bollnäs sporthall under söndagen.
– Man är starkare än man tror när man är i en sådan situation, säger deltagaren Hannah Söderström.

Annons

Eftersom första passet var fullsatt sattes ännu en självförsvarskurs in på sporthallen under söndagen. Magnus Lindroth från Sandviken, med 20 års erfarenhet av kampsport, ledde kurserna som totalt hade nästan 40 deltagare.

Att få känna sig mer säker var en av anledningarna till att deltagarna var där. Både fysisk träning och tekniker för att bryta sig loss från ett grepp ingick i kursen, såväl som mental förberedelse inför en överfallssituation.

– Jättekul, fast det är lite otäckt också, att se vilken kraft det kan handla om ifall någon hoppar på en, säger deltagaren Nenna Forsberg.

Att veta hur man försvarar sig är en säkerhetsåtgärd. På ett hotell letar man nödutgångar för att veta vilket håll man ska välja i korridoren om det börjar brinna.

– Annars kan man springa rätt in i döden, säger Magnus Lindroth.

I en nödsituation kan man göra ett val mellan att fajtas eller fly – eller bli helt paralyserad. Om man skulle behålla handlingsförmågan eller inte är svårt att veta innan man har varit i en viss situation.

– Det finns föräldrar som stått intill och sett på när deras barn drunknat, säger Magnus Lindroth.

Därför är det bra att vara förberedd på hur man kan agera om man skulle bli utsatt för ett överfall. Frågan om var och ens eget ansvar att kunna försvara sig, tycker han är intressant.

– Man ska inte behöva gå självförsvarskurser egentligen. Men det är lite som att hitta nödutgångarna, säger han.

Mer läsning

Annons