Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med sommaren på en flotte

/

Kajsa och Tomas Lönn sitter på altanen i Orbaden med en av Hälsinglands absolut snyggaste utsikter framför sig. De har programmet klart för sommaren med flotten, Orhalla. Fast drömmen vore att få hit Tom Jones, säger Tomas.

Annons

De är entreprenörer, Kajsa och Tomas Lönn. Med många ideer i huvudet och flera projekt på gång. Och Tom Jones kommer faktiskt inte till Orhalla, inte den här sommaren i alla fall, men det gör publikmagneter som Tomas Ledin och Jerry Williams istället.

- Tomas Ledin valde faktiskt Orhalla själv, han brukar spela för betydligt större publik annars, säger Tomas Lönn.

Men 2500 personer i publiken är inte så illa det heller. En stor flotte i vattnet vid den klassiska sandstranden i Orbaden visade sig vara en riktig publikmagnet. En ovanlig spelplats med en särdeles ovanlig scen som guppar på böljan.

Fast den här artikeln kanske börjar redan med Tomas mormor, Inga Lönn. Hon var konstnär, bohem med den tidens mått mätt och hitflyttad till Orbaden. Hon satt nämligen i kohagen precis här vid Anders-Larsvägen och målade utsikten, om och om igen. Till slut gick hon till bonden som ägde marken och bad att få köpa tomten för att bygga sig ett litet hus.

Det fick hon. Och kom därmed att höra till Orbadens berömda koloni av konstnärer, skådespelare, filmare och andra exentriska personer som befolkade den lilla badorten när det begav sig.

- Jag har en bild av mormor i huvudet, hur hon satt här på terassen i basker framför staffliet, med en cigarett och en whiskey, säger Tomas.

Sedan tio år tillbaka är det han och Kajsa som bor i huset under sommarmånader och helger. Vardagslivet tillbringar de med sina barn i lägenheten Gamla Stan i Stockholm.

För Tomas och Kajsa började sommarlivet med Solbränna Antik. Under sju år drev de en antikvitetsaffär i Orbaden och passade samtidigt på att skriva en bok; Allmogeskatter, Lokala särdrag i några Hälsingesocknar, gavs ut på eget förlag.

De grät en skvätt båda två när de låste dörren till Solbränna Antik för gott. Men entreprenörer drar ständigt vidare i tankevärlden och butiken låste dem för mycket.

När Vallsta Bygderåd sjösatt sin originella flotte hörde Kajsa och Tomas Lönn till de femton mindre sponsorerna och tack vare EU-bidraget kunde de också vara med och genomföra sina ideer om fyra dagar med konserter.

De är inte några duvungar i den här branschen heller. Kajsa Lönn driver ett eventbolag och Tomas jobbar som organisationskonsult för företag och understundom har deras jobb gått in i varann.

Inräknat de fyra konserterna i Orbaden arrangerar de 8-10 riktigt stora konserter per år. Senast en påkostade ABBA-show i Löfbergs Lila-arenan i Karlstad med Londonsymfonikerna, en barnkör, gamla ABBA-musiker och fyra "Abba"-stjärnor.

- Min mentor är Cajsa Hedberg på Stene gård i Järvsö, hon är enormt driven, säger Kajsa.

- Hon har hjälpt oss väldigt mycket och vi har ett jättebra samarbete. I år ska vi göra en konsert ihop i Ljusdalsparken med Sven-Ingvars.

Men utan de ortsborna skulle det evenmanget i Orbaden knappast vara genomförbart. 200 personer ur Vallsta IF och i år även Vallsta SK tar hand om alla praktikaliteter.

- De har byggt upp en egen organisation i år, med servering på stranden och parkering och delat upp sig i arbetslag. Föreningslivet har en så stark social funktion på små orter, såhär skulle det aldrig gå att göra i Stockholm till exempel.

- Vi har ett avtal med bygderådet som sträcker sig till 2012, sedan hoppas vi och tror att de ska vara så intrimmade att de klarar sig själva. Om vi lämnar över då så har vi gjort som är bra för bygden, inte bara för oss själva. tanken är ju på lång sikt att det här ska fungera som ekonomisk motor för föreningslivet. Och det är väl mycket roligare än om ett stort eventbolag tar över.

För arrangörer av festivaler och utomhuskonserter i Sverige är vädret en av de viktigaste trivselfaktorerna. Och inte ett skvatt kan de göra åt det, utom att hålla tummarna.

- Rent statistiskt ska första veckan i augusti vara den då den regnar minst, säger Kajsa.

- Och vi har genomfört sammanlagt åtta konserter och bara en av dem i regn, när Jill Johnson uppträdde förra året. Men folk satt snällt kvar ändå.

Premiären i år är satt till den onsdagen 29 juli med en Sol, vind och vatten, konserten som är en hyllning till Ted Gärdestad. Kvällen därefter kommer årets Körslagetvinnare Hanna Hedlund med sin Bollnäskör och hon har i sin tur fått bjuda in sim kompis, folkkära artisten Nanne Grönvall, högaktuell med sin show Vild, som också visades i TV nu i påsk.

- Vi har en mycket hemlig, jättekänd gäst den kvällen och så vill vi gärna ha en manlig körledare från Körslaget med också, säger Tomas.

På fredagen gungar Jerry Williams för sina fans på flotten och så på lördagen då, Tomas Ledin, sommar-Sveriges meste artist.

- Dessutom hoppas vi få hit Ring så spelar vi med Lisa Syrén på förmiddagen.

Och hur vet man om publiken kommer? Det vet man inte. För, som Tomas s'äger, folk börjar inte köpa biljetter förrän de fått badtofflor på fötterna. Fast Jerry Williams och Tomas Ledin låter onekligen som säkra kort.

- Vi har tänkt oss en publik som är 40 plus, men kanske är det mer åt 55 plus, haha.

För familjen Lönn är Hälsingland ett andningshål.

- För mig är det rotsystemet, säger Tomas som till och med bodde i Bollnäs under några år på sjuttiotalet. Han bodde på Granbergshöjden ett tag och gick i såväl Häggesta skola som på Granbergsskolan.

- När man åker hem då åker man hit, så är det.

Mer läsning

Annons