Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med ondskans makter i luren

Det ringer i telefonen och på displayen står tydligt vem som ringer. Det är en viss Damien Thorne.
Skulle ni svara om ni fick ett samtal från honom?

Annons

Nu handlar det inte om det obskyra hårdrocksbandet från 1980-talet med samma namn, nej här kör vi med äkta vara. Vi snackar Damien Thorne i Omen.

Minns ni Omen, skräckfilmen från 1976 med Gregory Peck i en av huvudrollerna? Är det föresten någon som minns Gregory Peck?

Nåja, Gregory Peck var en skådis som på sin tid borgade för kvalitet på samma sätt som Brad Pitt gjort det på senare tid. Och i filmen Omen drar han på sig ett fosterbarn vars mor, som dog vid födseln, med tiden visar sig ha varit en schakal.

Japp, Damien Thorne är kort och gott djävulens son!

Ibland kan det också stå något annat på displayen. Det kan exempelvis stå Belsebub, Omåttlig Ondska, Molok eller något så enkelt som Dåre.

En favorit som ringde ganska ofta under en period var Pazuzu. Och då minns alla som snöat in på gamla sjuttiotalsfilmer att vi har att göra med en ond ande av babyloniskt ursprung.

Den onde ande som i filmen Exorcisten tog den arma Regans kropp i besittning. Och som sedan, i några minnesvärda scener, gick i clinch med vår egen Max Von Sydow.

Det har också hänt att jag fått samtal från Ondskans Makter eller från den mer återhållsamma signaturen Bedragare. Inte heller då känns det särskilt lockande att svara.

Vad kan man då dra för slutsatser av detta? Någon kanske till och med frestas att tro att jag känner dessa måttligt sympatiska figurer?

Men det kan jag lugna er med att jag inte gör. De är helt enkelt telefonförsäljare.

Efter allt för många samtal från påträngande försäljare som försökt lura på mig värdelösa erbjudanden fick jag slutligen nog.

Sedan den dagen svarar jag inte när telefonnumren verkar skumma. I stället kollar jag upp vem numret tillhör först – och visar sig att det går till ett callcenter drar jag i gång fantasin och namnger det nummer som just ringt.

Och kan ni tänka er, då visade det sig att det ofta är samma nummer som ringer. En gång ringde till exempel Belsebub tre gånger bara på en dag.

Alla har vi våra sätt att handskas med samhällets "framåtskridande".

I dag fyller jag år. Jag tänker inte berätta hur mycket jag fyller utan vi nöjer oss med att konstatera att åren går.

Hoppas bara att jag inte får ett gratulationssamtal från Den Store Satan. Han finns nämligen också med i min adresslista.

Mer läsning

Annons