Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Matresa genom Hälsingland kan bli tv-serie

/
  • Vallstakrögaren Carlo Adobati passade på att sjunga på italienska för kocken Melker Andersson.
  • Melkers matresa kan komma att bli en tv-serie i SVT. I lördags träffades den sjungande kocken Carlos Adobati och stjärnkocken Melker Andersson för första gången.
  • Melker Andersson har tillbringat många sommarlov i stugan i Bäckänge och vill gärna lära sig mer om Hälsingland.
  • Ljus och ljud ska vara perfekt inför filmningen. Melker Andersson applåderar för Carlos italienska skönsång.

"Melkers matresa genom Hälsingland" är arbetsnamnet på den provfilm som tv-producenten Anders Jansson just nu arbetar med. Sedan ska SVT avgöra om det blir en tv-serie om vår hälsingemat med stjärnkocken Melker Andersson. I lördags dokumenterade ett tv-team olika matproducenter i Söderala, Vallsta och Järvsö.

Annons

En blank matbuss stannar till i Vallsta. Bakom ratten sitter stjärnkocken Melker Andersson som vevar ner bilrutan och frågar efter en italiensk kock som ska bo där någonstans. Hack i häl bakom kocken finns ett tv-team som försöker få med alla detaljer på film. En av dem är tv-producenten Anders Jansson från Rengsjö, som genom en provfilm hoppas ge en försmak (ursäkta uttrycket) till SVT hur en film om Melkers matresa skulle kunna se ut.

- Vi börjar med att göra en pilot, ett provprogram. Programledningen ska avgöra om det är något att satsa på. I så fall kan det bli en serie på kanske åtta till tio halvtimmesprogram, säger Anders Jansson.

Kocken Melker Andersson ska resa mellan olika matproducenter i landskapet med sin buss. Lördagens filmning började hos Ulrika Norlund och hennes kor i Söderala, sedan vidare med ett middagsstopp hos italienske krögaren Carlo Adobati i Vallsta.

Trots att Melker Andersson har mycket jobb med sina krogar behövde han inte fundera särskilt länge när han fick förfrågan om att medverka i filmen:

- Jag är född på Bollnäs BB och som barn tillbringade jag alla mina sommarlov i stugan i Bäckänge, Segersta. Det här ser jag som ett sätt att lära känna min hembygd. Det är lite häftigt att få möjlighet att göra det här, säger Melker Andersson.

Idén till programmet kommer från Nina Östman som minns sin barndom på 1960-talet då matbussen kom till byn.

- Då kom Ica- och Konsumbussen och lämnade mat. Av en ren tillfällighet hette vår matbusschaufför farbror Melker. Så varför inte göra en film som kan lyfta vår matkultur, både för de som bor här och för turisterna? säger Nina Östman.

Anders Jansson tittar på klockan. Tv-teamet samlar i hop sina saker medan den blanka matbussen startar och rullar norrut mot riksväg 83. I Järvsö väntar en efterrätt som också ska dokumenteras – en lokalproducerad glass.

I sommar kommer SVT:s programledning att avgöra om vi tittare får se Melkers matresa genom Hälsingland.

Mer läsning

Annons