Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mårten fick sin medalj av Kungen och Drottningen

/

Nu har Mårten Andersson fått ta emot Prins Eugen-medaljen. Han fick den av kung Carl XVI Gustav under en ceremoni vid Kungliga slottet.

Annons

– Det var en mycket trevlig tillställning, säger Mårten Andersson. Och roligt att bli uppmärksammad.

– Vi var fem pristagare och alla fick ta med sig en anhörig, fortsätter han. Kungen och Drottningen gick runt och hälsade på alla och sedan var det en halvtimmes mingel med champagne innan medaljerna delades ut.

Bollnäskonstnären Mårten Andersson har fått många utmärkelser men Prins Eugen-medaljen är nog den finaste, i alla fall enligt honom själv.

"Av alla uppskattningar som jag har fått så är den här något alldeles väldigt speciell", sa han när han precis fått reda på att han skulle få utmärkelsen.

Läs också: Mårten Andersson inför ceremonin

Prins Eugen-medaljen instiftades av Konung Gustaf V i samband med Prins Eugens 80-årsdag, år 1945. Medaljen, som är i förgyllt silver, förlänas för framstående konstnärlig verksamhet och utdelas i november varje år.

Förutom Mårten Andersson fick ytterligare fyra konstnärer medaljen vid tisdagens ceremoni. De var skulptören Berit Lindefeldt, målaren och skulptören Håkan Rehnberg, den norske konsthantverkaren Sigurd Bronger och danska keramikern Louise Hindsgavl.

Så här skriver hovet om motiveringen för att Mårten Andersson fick sin medalj:

Mårten Anderssons hemtrakt är Freluga i Hälsingland, en trakt han förblivit trogen. Härifrån är det inte långt till Dalarna och gårdsmålare från de båda landskapen korsade gränsen och inspirerades av varandras måleri.

"Det finns starka band bakåt, till allmogemåleriet, i det Mårten Andersson gör. På den grunden har han skapat en egen värld där man möter spår av den klassiska modernismens ömtåligaste drömmar, Sienas sköra medeltid och folkvisans vibrerande längtan.

Han skiljer sig från sina föregångare genom att inte blicka uppåt mot himmel och slott utan snarare in i den ensamma människans innersta och hennes längtan efter att uppgå i en natur av blånande åsar och spegelblanka sjöar."

Läs även: Kändistätt på vernissage

Läs även: Länga köer vid boksläpp

Mer läsning

Annons