Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manifestation till minne av Tjernobyl

/
  • Birgitta Ohlsson, Alfta, var en av talarna vid tisdagens manifestation mot kärnkraft.

25 år efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl hölls vid middagstid en manifestation på Brotorget i Bollnäs. En manifestation som ytterligare aktualiseras med tanke på det senaste haveriet vid kärnkraftverket i Fukushima i Japan.

Annons

Manifestationen inleddes med kulning. Frida Hallberg och Mathilda Wängelin kulade stämningsfullt mot varandra från Åhlénsparkeringen, respektive parkeringshuset ovanpå gamla Prixhuset.

- Men egentligen vill jag inte kalla det här en manifestation. säger My Leffler, både talare och moderator vid tillställningen. Jag kallar det för en pågående sorgesång eftersom den provisoriska sarkofag som Reaktor 4 i Tjernobyl fick, har stora sprickor och fortfarande läcker radioaktivitet.

På många ställen i landet genomförs under tisdagen manifestationer mot kärnkraft med anledning av det haveri som inträffade vid kärnkraftverket i Ukraina 1986. Under hela veckan genomför exempelvis Folkteatern i Gävle en Tjernobylvecka som speglar hur Gävleborg drabbades av olyckan.

I Bollnäs talade, förutom My Leffler, även den lokala ordföranden i Riksföreningen folkkampanjen mot kärnkraft och kärnvapen, Stefan Permickels, samt Birgitta Ohlsson, veteran i rörelsen mot kärnkraft. Anders Sandkvist från Delsbo framförde ett gråtkväde och riksspelmannen Lena Jonsson spelade ung folkmusik.

- Vi hoppas att manifestationerna ska betyda början på en stor folklig opinion mot kärnkraft, som kanske kan få politikerna att öppna ögonen för farorna, säger My Leffler.

Mer läsning

Annons