Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många yttrande över Tema Vindkraft

På onsdagen gick tiden för yttrande över Bollnäs kommuns översiktsplan Tema Vindkraft ut. Och fram till onsdagen hade över 70 yttrande lämnats in. Jättebra och roligt att vi fått in så många synpunkter att ta del av. Det är svåra avvägningar att göra i det är ämnet, konstaterar kommunstyrelsens ordförande Olle Nilsson Sträng (S).

Annons

Gävleborgs regionala planeringsmål för vindkraft ligger på cirka 0,3 TWh/år till 2015. Nytt planeringsmål för 2020 håller på att utarbetas och förslaget är cirka 1 TWh/år.

I översiktsplanen Tema Vindkraft konstateras att Länsstyrelsens planeringsmål för närvarande ligger långt under de möjligheter till utbyggnad som finns i Bollnäs kommun.

Totalt gör utredarna av översiktsplanen bedömningen att det inom Bollnäs kommun kan rymmas 300 vindkraftverk, vilka skulle ge cirka 2,7 TWh/år. Ett stort antal av dessa i finnskogsområdet. Förutom finnskogen nämns också områden som kring Flästa, Arbrå, Vallsta, Simeå-Undersvik och Glössbo som tänkbara att bygga upp vindkraftparker på.

Onsdagen, 23 december, var sista dagen för den som ville lämna in ett yttrande kring den här planen. Fram till dessa hade också ett stort antal yttrande kommit in. Över 70 stycken.

Samtliga yttrande ska sammanställas till det beslutsunderlag som ska ligga till grund för kommunfullmäktiges kommande beslut om översiktsplanen.

Olle Nilsson Sträng konstaterar att alla politiska partier är positiva till denna förnybara energi. Men att det är för tidigt att ha en bestämd uppfattning om omfattningen. .

- Det projekteras för väldigt många vindkraftverk nu. Bortåt 500-600. Jag inte att alla kan bli verklighet. Men får vi hälften är det en enorm satsning i Bollnäs för förnyelsebar energi. Och en ren energi där tycker jag Bollnäs ska vara med, konstaterar Olle Nilsson Sträng.

- Någonstans måste vi också göra ett val. Vi kan inte säga nej till allt och tro att det ändå ska lysa i stugan och vara varmt i husen. När det är riktigt kallt räcker inte vår egen el till då måste vi importera. Vi borde bli självförsörjande, säger Olle Nilsson Sträng.

Mer läsning

Annons