Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många ljus tändes i mörkret

/

Novembermörkret föll tidigt på söndagen. Men många marschaller blossade i nergången till Wilhelminapassagen. Ungdom mot rasism manade till en minnesstund.

Annons

Natten mellan 9-10 november 1938 är en av de riktigt svarta i den europeiska nutidshistorien. 30 000 judar fördes till koncentrationsläger, flera hundra synagogor brändes ner och drygt 7000 judiska butiker förstördes.

Nazitysklands ofattbara pogrom kallades Kristallnatten av eftervärlden.

Bollnäs lokalavdelning av Ungdom mot rasism arrangerade på söndagseftermiddagen en ljuständning till minne av Kristallnatten. När den trista novemberdagen blev allt mörkare, tändes ljus efter ljus runt nergången till Wilhelminapassagen.

- Vi vill stå på en bra plats där det syns och här är det så fint, säger Maja Lindblom, en de tio aktiva i lokalavdelningen.

Tänd ett ljus och tänk på dem som föll offer för hat och våld, men tänk också på dem som fortfarande lider idag, är Ungdom mot rasisms paroll.

- Jag tycker att det är viktigt att man behandlar all människor lika oavsett vem man är eller hur man ser ut.

- Mobbing finns överallt och många har fördomar.

Lokalavdelningen Ung Rasism har omkring 200 medlemmar i Bollnäs. En liten kärna är aktiv.

- De flesta av oss som är här nu är dansare. Vi har jobbat med Kostymernas parad av Camilla Lucchesi och bland annat visat den på Ungdom mot rasisms kongress i våras.

Mer läsning

Annons