Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många frågor om Brotorget

/
  • Tekniske chefen Anders Aune svarade på frågor om Brotorget-avtalen under fullmäktigemötet.

Frågorna var många, när politikerna i fullmäktige fick ställa frågor om de senaste tre årens turer kring Brotorget på måndagskvällen.

Annons

Tekniske chefen Anders Aune och samhällsbyggnadschefen Lars Åsberg fick applåder från politikerna i fullmäktige efter sin genomgång av "ärendet Brotorget". Men det finns fortfarande oklarheter kring hur avtalen mellan företaget Sjaelsö och kommunen ska tolkas.

Klart är till exempel att detaljplanen för torget tillåter en byggnad i fyra våningar – butiker i två plan och bostäder i två – och ett "inomhustorg". Klart är också att Sjaelsö i september 2008 fick bygglov för en affärsgalleria i två plan (utan bostäder ovanpå) med ett inglasat innetorg.

- Vi har en detaljplan och ett bygglov, men inget bygge – i alla fall inte enligt plan- och bygglagen, konstaterade Lars Åsberg.

Vid en tvist om avtalet – som bland annat säger att köpet ska återgå om byggstart inte skett inom 12 månader efter tillträdet (den 2 januari 2009) – kan dock tolkningen blir en annan.

- Då prövas avtalet enligt annan lagstiftning och resultatet är inte solklart.

Ulf Nyrén (S) ville veta om inskrivningsmyndigheten, som gav Sjaelsös dotterbolag Kungsbacka Tofteredsvägen AB full lagfart i oktober 2009, gjorde fel.

- Alla "att-satser" i en paragraf i avtalet med Sjaelsö från 2007 var uppfyllda och det har myndigheten gått på, svarade Anders Aune. Om det var rätt eller fel kan jag inte svara på – men vi har förutsatt att frågan har skötts på rätt sätt.

Det ansåg inte Ulf Nyrén – och inte heller Jan Karlsson (FP), som ansåg att paragrafen om byggstart inom 12 månader också borde ha uppfyllts för att få full lagfart.

Om kommunfullmäktige – som ska fatta beslut i torgfrågan den 22 februari – vill hävda att köpet ska återgå, blir det en civilrättslig tvist om avtalet, fick politikerna veta. Och då finns det en stor risk för att de 4 miljoner kronor, som kommunen har fått i exploateringsersättning för torget, också kommer att räknas som en del av köpeskillingen och betalas tillbaka till Sjaelsö.

Mer läsning

Annons