Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Malin har hamnat rätt

/
  • Keramikern och inredaren Malin Arefjärd lämnade livet i huvudstaden för lugnet i Hälsingland.
  • Huset i Röste utanför Bollnäs som Malin Arefjärd föll pladask för.
  • Rymlig matsalsdel med plats för många.
  • Accentfärger livar upp rum som går i en och samma färgton.
  • Gamla auktionsfynd varvas med växter, tyger och inredningsdetaljer från väldens alla hörn i det stora vardagsrummet.
  • Vissa saker kan förvaras så att de fortfarande är vackra att titta på, även när de inte används.
  • Ta tillvara på dagen är ett ordspråk som man mår bra av att ta till sig ibland.
  • Att tapetsera väggarna med gamla notblad går alldeles utmärkt.

Hon lämnade Stockholm, bostad och jobb, tog sin familj och flyttade ut till ett hus på landet i Hälsingland, i Röste utanför Bollnäs. Vad hon skulle sysselsätta sig med här visste hon inte. Att våga ta ett sådant kliv kräver en hel del mod och livslust. Det har Malin Arefjärd gott om.

Annons

Utanför de höga, välvda fönstren virvlar orangea löv ljudlöst omkring i den höstsvala luften. Innanför strilar stillsam musik ut ur en högtalare och i en av sofforna i den stora salen ligger en katt och myser i en strimma av sol.

Läs också: Nytt liv på lanthandel

I två år har Malin, hennes man Thomas och deras fem barn bott här. Men hon säger att det känns som de bott här betydligt längre.

De har boat in sig ordentligt. Väggarna är fulla av tavlor, hyllor och inredningsdetaljer. På golven ligger mattor lite kors och tvärs och överallt står möbler av olika slag, maka som omaka, och ger rummen en charmig genuin atmosfär.

Att få till huset så som det ser ut i dag har inte gått i en handvändning. Och det är långt ifrån färdigt. Huset är stort och det finns fortfarande många rum som ska fixas till. Men för Malin som bland annat arbetat som inredare är detta inget problem. Snarare tvärt om. Hon kan inte låta bli att fixa och dona. Det är en del av hennes personlighet.

– Jag måste ha vissa färger runtomkring mig annars mår jag inte bra, säger hon.

Några väggar har målats om, andra har tapetserats. De gamla plastmattorna har Malin antingen rivit ut för att få fram träplankorna därunder, eller målat och lackat om.

Läs också: Rum för konst

– Det gjorde jag samtidigt som jag ammade vår minsta. Hos oss är det jag som är hantverkaren och min man som är kocken och fixar den goda maten, skrattar hon.

Att Malin och hennes familj skulle hamna just här i Hälsingland var långt ifrån självklart. Men under de senaste åren hade känslan av att vilja lämna Stockholmslivet bakom sig krupit sig på allt oftare. Hon ville ha någonting annat, men vad visste hon inte.

– Vi kände att vi började bli trött på folk som gick omkring med näsan rätt upp i vädret hela tiden och på all stress. Less på alla köer och på folk som känner att de måste ha exakt samma designlampor och kläder för att inte sticka ut för mycket.

Så en dag för två år sedan, när hon var på besök hos sin pappa i Simeå fick hon plötsligt syn på ett hus på Hemnet som fick henne att tappa andan fullständigt. Huset hade allt det där hon alltid drömt om – charmen, gården, ladan ...

Malin och Thomas tog en chansning, stoppade in barnen i bilen, åkte dit och ringde på trots att det inte var någon visning av huset just då. Dörren öppnades. Innanför tröskeln stod en gullig dam med papiljotter i håret.

– Vi blev inbjudna och jag såg direkt hur mysigt det var. Jag blev helt såld. Just då såg jag inte allt jobb som behövde göras, bara all charm, säger hon.

Efter det gick det fort.…

Huset köptes, inredningsbutiken i Stockholm stängdes igen och flyttkartongerna packades. Vad hon skulle sysselsätta sig med här i Hälsingland visste hon inte. I Stockholm hade hon, utöver sin inredningsbutik, även arbetat med att inreda restauranger och privata hem. Att hon skulle fortsätta med det här kändes inte aktuellt.

Men i den 3000 kvadratmeter stora ladan ute på gården fanns gott om utrymme för att installera en keramikverkstad. Malin är nämligen även keramiker och tillverkar allt från skålar och fat till ljusstakar och kannor i lera.

Hon bestämde sig för att det skulle bli keramiken som hon nu skulle satsa på helhjärtat. Var hennes produkter skulle säljas visste hon däremot inte. Det tänkte hon att det löser sig säkert av sig självt med tiden.

Läs också: Hon bygger sitt världsföretag

Och det är precis vad det gjort, om än inte riktigt av sig självt. I somras öppnade hon och Thomas nämligen en lanthandel i Växbo där de säljer Malins produkter som går under namnet Miss Mala keramik, plus lite andra inredningssaker och hemgjord glass som Thomas står för.

– Jag ville egentligen inte ha butik igen men det var svårt att låta bli. Ränderna går liksom inte ur, säger hon.

Nu känner Malin att allt har fallit på plats. Hon får syssla med det hon älskar, hon bor fint och familjen mår bra. Stockholmslivet är ett minne blott, det är här hon hör hemma nu. I Hälsingland. Det som till en början kändes som en knasig spontan idé blev i stället helt perfekt.

– Stressen rinner av en direkt när jag ser de blåa vidderna, skogen och träffar alla härliga människor. Det här har vi gjort för att berika våra barns liv. Och vårt eget. Stockholm är inte allt här i världen.

Läs fler liknande artiklar i e-tidningen hus&hem. Klicka här!

Mer läsning