Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Madonnan väcker mycket debatt

En ny madonnastaty vid Bollnäs södra infart kan ses som ett ingrepp i det offentliga rummet. Därför kommer miljö- och byggnämnden att ta upp frågan vid sitt sammanträde den 15 juni.

- Det blir en gestaltningsfråga för nämnden att ta ställning till, säger samhällsbyggnadschef Lars Åsberg.

Annons

Hittills är det bara kommunstyrelsen och dess kultur- och fritidsutskott som varit inblandade i förberedelserna för mottagandet av madonnastatyn från Bollnäsbygdens kulturstiftelse. Planarkitekt Bashir Hajo har funnits med i diskussionen och projektet har varit känt sedan förra året.

Men i miljö- och byggnämnden har utsmyckningen inte varit något ärende.

Nu blir det ändring på det. Under tisdagen beslutade nämndens ordförande Lars-Göran Larsson (C) i samråd med Lars Åsberg att dagordningen till sammanträdet den 15 juni ska kompletteras.

De nio ledamöterna får då möjlighet att diskutera placeringen – först efter att medierna börjat ställa frågor.

- Vi har inte fått någon föredragning i nämnden tidigare, konstaterar Bo Lindgren (S), som är nämndens förste vice ordförande.

Trots det är det meningen att kommunfullmäktige i nästa vecka ska fatta beslut om att ta emot konstverket från kulturstiftelsen.

Donationen av madonnastatyn har redan väckt en rad reaktioner från olika håll.

Synpunkterna gäller både placeringen och en kristen utsmyckning som sådan på en framträdande plats intill sjön Vågen och riksväg 83. Delar av inläggen visas här intill.

Men Mats Ökvist, tidigare stadsarkitekt i Bollnäs och nu stadsarkitekt i Söderhamn, tycker inte att det finns någon anledning att ställa sig avvisande till madonnan.

- Det känns lite ovant, men är nog så intressant. Det finns ju en naturlig koppling till Haaken Gullesons träskulpturer i kyrkan, säger Mats Ökvist.

- Men det är viktigt att vara noggrann. Det krävs en hel del tankemöda för att bestämma det slutliga läget.

Madonnan är tänkt att placeras framför en stående betongbåt med kölen mot sjön Vågen. Den som åker bil på viadukten får henne direkt i blickfånget framifrån. Vid utfarten från centrum och från Kilaforshållet kommer hon att kunna ses i profil.

Mer läsning

Annons