Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Lyft fram Arbrås goda"

/
  • Göran Göransson gillar Storgatans storskalighet. Den är tidstypisk och något av en symbol för den framtidstro som fanns på 1960-talet, anser han.

- Skapa en utvecklingsgrupp för Arbrå med en bred sammansättning, föreslår Göran Göransson, Arbråbo och tidigare planingenjör i Bollnäs kommun.

Annons

Storgatan i Arbrå – där vi placerat Göran Göransson i mitten – är en esplanad som för tankarna till en betydligt större ort. På vissa ställen finns det dubbla rader av träd. Den breda gatan sträcker sig från söder till norr i samhället.

Tillsammans med den parallella Bondegatan har Storgatan betytt mycket för Arbrås identitet och självkänsla.

- En delegation med kommunpolitiker, med folkpartiets Bertil Eriksson i spetsen, åkte till Sundsvall i början av 60-talet för att studera gatumiljöer och centrumutveckling. De hittade en boulevardliknande gata som de föll för direkt. Saken var klar, det var så här vi skulle ha det. Så här fick det bli, säger Göran Göransson.

60- och 70-talen var både Storgatans och hela Arbrås storhetstid. Ytterligare en tung verkstadsindustri, Bruks, byggdes upp. Äldreomsorgen fick så småningom Ängslunda och en ny hälsocentral, Sagahusets funkis var fortfarande välputsad och Arbrå kommun satsade hårt på sin alpina anläggning Orfa vid Åsberget. Skolan byggdes ut och simhallen tillkom. Willy Marias träslott placerade orten på turistkartorna.

Det var strax därefter som kurvorna började peka nedåt.

Stora koncerner som Allis Chalmers och Sandvik tog över vid industrierna – och rationaliserade. Storkommunen Bollnäs bildades 1974.

- Det är alltid svårt att på ett kontrollerat sätt minska en tätort, men ibland är det nödvändigt att göra det. Annars utvecklas inte heller det som finns kvar, säger Göran Göransson.

Han tycker att Arbrå fortfarande har mycket bra att erbjuda invånarna.

- Slalombacken vid Koldemoåsen, Forsön, Fagernäs och Skeppstabadet ger fantastiska förutsättningar för rekreation nära det centrala samhället. Det finns skola, flera dagis och ridhus nära Nytorp.

I nästan 35 år var Göran Göransson planingenjör på stadsarkitektkontoret och samhällsbyggnadskontoret i Bollnäs. I den uppgiften ingick samhällsplanering i kommunens alla tätorter.

Nu tycker Göran Göransson också att Bollnäs kommun bör ta initiativ till att skapa en utvecklingsgrupp för Arbrå – med representanter för allmänhet, skola, föreningar, näringsliv och fastighetsägare.

- Där ska man kunna samverka i frågor som rör både ortens offentliga miljöer och utvecklingsfrågor i vidare mening. För ett tiotal år sedan förekom en del träffar i Arbrå, men sedan har det ebbat ut. Nu bör det vara dags för nya tag, där även det goda lyfts fram.

Mer läsning

Annons