Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad sommar för Matilda

/
  • Världarvsteatern Brudkronan blev en succé och Matilda Wengelin har redan fler idéer till teaterprojekt på gång.
  • Redan som barn upptäckte Matilda tjusningen med teater. Den stora inspirationen hämtar hon från naturen.
  • Brudkronan var en teater i tre akter, varav de två första utspelade sig på Gästgivars i Vallsta.

Det har varit några ovanligt hektiska veckor i Matilda Wengelins liv den senaste tiden. Matilda är manusförfattaren bakom teaterföreställningen Brudkronan, som har spelats för fullsatt publik kväll efter kväll. Nu blickar hon tillbaka och funderar samtidigt lite över framtiden. Men bäst mår Matilda om hon får leva i nuet.

Annons

Vi träffas på världsarvsgården Gästgivars i Vallsta. Trädgårdsmöblerna är varma av eftermiddagens varma strålar när vi slår oss ner för att prata. Matilda berättar om lugnet som hon känner bara hon går genom grindarna till Gästgivars. En gård som hon ofta har besökt sedan barnsben.

– Det är en levande gård. Är jag tyst kan jag höra vad husen har att säga, säger hon halvt på allvar och halvt på skoj.

Matilda är född och uppvuxen i Vallsta och har nyligen fyllt 26 år. Teater, musik och slöjdhantverk har alltid varit viktiga ingredienser i hennes liv. I det kreativa skapandet hämtar hon kraft och inspiration från naturen. Att vandra i sakta mak i skogen ger henne nya influenser och idéer.

Nyligen spelades teaterföreställningen Brudkronan för fullsatt publik på Gästgivars. Matilda stod för både manus och regi och skrev musik och hade en av rollerna.

Idén till att skriva teaterföreställningen Brudkronan väcktes efter ett besök på Delsbostämman 2013. Då hade hälsingegårdarna hade nyligen utsetts till Världsarv och Matilda hade i många år fascinerats över Gästgivars historia med bland andra den kände konstnären Jonas Wallström som levde i Vallsta under 1800-talet. En annan inspirerande historia var Arne I Johanssons teater som spelades på Forngården i Arbrå under 1950-talet.

– Jag hämtade inspiration från två olika århundraden och två olika berättelser. I två intensiva veckor satt jag och skrev manuset, för att det skulle passa på Gästgivars. Lasse Feldtblad och Gösta Lindberg har också varit till stor hjälp, säger hon.

Sommarens tio föreställningar blev slutsålda och extrastolar fick sättas in. Matilda gläds åt succén:

– Det var helt otroligt. Vilken ensemble och vilken publik, allting blev lyckat, summerar hon.

Matildas intresse för teater har alltid funnits där. Hon minns hur föräldrarna tog henne till Sagateatern i Arbrå för att få prova på. Inne i logen hittade den sexåriga Matilda fina prinsesskläder och smink.

– Vilken dröm, säger Matilda och skrattar gott åt minnet.

Uppväxten innehöll sång, musik och teater och när det var dags för gymnasiet valde hon estetiska programmet på Torsberg. Därefter flyttade hon till Malung för att studera musik och fiol i två år. Sedan utbildade sig Matilda till kulturkommunikatör på den nystartade utbildningen i Bollnäs.

– Jag trivs bäst här, att få bo nära skogen. Ibland får jag höra att jag borde passa på att flytta till en storstad och prova det. Men jag har ingen längtan bort, jag vill bo här.

Trots att uppsättningen Brudkronan blev en publiksuccé vågar Matilda säga att det inte blir några teaterföreställningar nästa sommar. Men kanske i framtiden.

– Det har varit mycket jobb och det är många, många som ställt upp helt ideellt för att få det att fungera. Man får inte heller glömma att det faktiskt bor människor här på Gästgivars, mitt där vi har haft föreställningen.

Vi går från hälsingegårdens tun, bort mot stallet där den första akten spelades. Även om Matilda varit på gården oräkneliga gånger så upplever hon något nytt varje gång.

– Det är viktigt att hälsingegårdarna får fortsatt liv. Jag tycker att de ska bevaras men inte konserveras.

Trots att det bara var några dagar sedan föreställningen spelades en sista gång har Matilda fler teaterprojekt på gång. Idéerna verkar aldrig ta slut.

– Jag har många idéer och hoppas kunna förverkliga dem. Kanske det kan bli en teater om den hedniska gudinnan Lucia och om varför vi firar lucia. Vi får se.

Framtiden, vad gör du om tio år?

– Jag vill leva här, i Hälsingland nära skogen och jobba med teater och musik. Men jag försöker att leva här och nu, då trivs jag som bäst.

Mer läsning

Annons