Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokomotiv svarar på kritiken: "Vi hjälper till att marknadsföra Bollnäs"

/
  • Anna Alverhag och Johanna Syrén startade och drivet Lokomotiv tillsammans.

I kommunstyrelsen var oppositionen skeptisk till att ge fortsatt hyresbidrag till fotoföreningen Lokomotiv. Johanna Syrén, som startade och driver Lokomotiv tillsammans med Anna Alverhag, tycker att kritiken är orättvis.

Annons

Läs mer: Bidrag till Lokomotiv ifrågasätts: "Kan inte ha en gräddfil för just den här föreningen"

– Man kan uppfatta det de säger som att vi bara tar emot bidrag utan att ge någonting tillbaka. Men 89 000 kronor är ingen stor summa med tanke på allt vi gör. Vi arrangerar gratisutställningar som är värda mycket pengar och lägger ner mycket arbetstid på det här. Vi tar emot skolklasser och grupper med nyanlända. Vi har besökare från hela Sverige och har blivit uppmärksammade i hela landet. Vi hjälper till att marknadsföra Bollnäs. Sedan är vi jätteglada och tacksamma över att ha haft kommunens stöd i ryggen sedan vi startade. Det hoppas jag att vi kommer ha även fortsättningsvis, säger Johanna Syrén.

Förra året sa du att ni inte hade för avsikt att söka hyresbidrag fler gånger. Varför blev det ändå så?

– Vi hade hoppats att vi bara skulle behöva söka bidrag från kommunen i tre år eftersom vi hoppades på att bli statligt finansierade. Vi sökte arrangörsbidrag från kulturrådet, men fick avslag.

Läs mer: Lokomotiv tänker stå på egna ben

I kommunstyrelsen var flera av oppositionens ledamöter kritiska till att ni inte ansökt om att bli avtalsförening hos kulturnämnden. Varför har ni inte gjort det?

– Jag känner inte till att vi kunde ha gjort det. Ingen har informerat oss om det. Sedan anser vi att det vi gör är ett slags avtal med kommunen. Jag ser det inte riktigt som bidrag. Vi ger så mycket tillbaka och jobbar så mycket för det här. Det är inte så att vi bara tar emot pengar, vi presterar alltid tillbaka.

Men vore inte det en bättre lösning än att få pengar från kontot för oförutsedda utgifter?

– Varifrån pengarna vi får kommer har vi ingen möjlighet att påverka. Vi skickar in en ansökan till kommunen, sedan är det upp till politikerna att avgöra var de ska tas ifrån.

Läs också: Lokomotiv prisades på Årets bild

Ni har ansökt om 89 000 kronor i hyresbidrag. Hur beroende är Lokomotiv av det bidraget?

– I år är vi väldigt beroende av det och det har vi varit hela tiden. Som det ser ut nu så har vi bokat in utställningar till sommaren. Får vi inget bidrag är det väldigt osäkert om vi kan fortsätta efter det.

Hur går det egentligen för Lokomotiv rent ekonomiskt? Kommer ni någonsin att kunna stå på egna ben?

– Lokomotiv kommer aldrig att tjäna pengar, och det är heller inte meningen. Vi är en ideell förening och ska gå plus minus noll. Vi är glada så länge det går runt och så länge vi kan erbjuda Bollnäsborna viktig kultur och berätta om världen genom fotografi.

En annan sak som somliga i kommunstyrelsen är kritiska till är att ditt och Anna Alverhags aktiebolag håller till i samma lokaler som Lokomotiv. De ser en risk för att ni som privata näringsidkare drar vinning av kommunens stöd. Vad säger du om det?

– Vi har ett aktiebolag men det är helt skilt från föreningen. Det hyresbidrag vi fått från kommunen har gått till hyra av gallerilokalen, inte till kontoret som vi sköter företaget från. Den hyran står vi själva för, säger Johanna Syrén.

Läs också: Johanna Syrén i nytt integrationsprojekt

Mer läsning

Annons