Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalpolitiker gav råd till riksdagsmän

/
  • Tre riksdagsmän och en länsordförande skulle vara Alliansens öra i Hälsingland.

Alliansen i riksdagen vill ha in synpunkter om vilken politik de ska gå till val på nästa år.
I Hälsingland var det bara tio borgerliga lokalpolitiker som under måndagseftermiddagen deltog i "En timme för Sveriges framtid".

Annons

Deltagarna kom från Bollnäs, Hudiksvall och Ljusdal. De flesta var centerpartister och moderater, en folkpartist.

Riksdagsledamoten Margareta B Kjellin (M) var trots allt nöjd med uppslutningen.

– Vi var i Gävle under förmiddagen också. Där var det mest företagare som kom. Mötena fick helt olika karaktär.

I Gävle handlade det om anställningsregler, möjligheten att få in ungdomar på arbetsmarknaden och förutsättningarna för företagarnas generationsskiften.

Bollnäs var samlingspunkten i Hälsingland. Ingvar Persson (M) från Bollnäs inledde med att peka på psykologiska orsaker som en viktig anledning till den rådande krisen. Regeringen har ett ansvar för att skapa framtidstro. Därför bör planerade satsningar, på infrastruktur och renoveringar av offentliga byggnader, tidigareläggas.

Lantbrukaren Irene Frank (C) från Bollnäs kallade den höjda dieselskatten med 40 öre för ett strupgrepp på landets bönder. Hon tvivlade på löftena om kompensation.

Dessutom tyckte hon det var fel att lägga sparkrav på polisen.

– Det är att bita sig själv i svansen. Drogerna ökar bland ungdomarna.

Ann-Marie Eriksson (C) i Hudiksvall anknöt. Det måste bli slut på utskrivningen av ersättningsmedlen subutex och metadon till missbrukare.

– Hudiksvall och Söderhamn är värst på det.

Ann-Marie Eriksson efterlyste också idéer för hur vårdyrket ska kunna göras attraktivare.

– Det är ju inte bra betalt. Vad tänker ni göra för att fler ska välja att arbeta i vården.

Dessutom kritiserade hon det system som gör att fysiskt och psykiskt funktionshindrade i princip föds in i förtidspension.

– Det borde inte vara frågan om att de ska jobba 25 eller 50 procent. De borde få arbeta 100 procent – av sin egen förmåga.

Jan Hedlund (M) från Ljusdal var tveksam till satsningarna på vindkraft.

– Det talas bara politik och ekonomi i samband med vindkraften, inte energi. Utan elcertifikaten går det inte att få ekonomi i produktionen. Är det säkert att inte elcertifikaten försvinner?

Budskapen från riksdagsmännen var att alliansens klimatöverenskommelse garanterar elcertifikat fram till år 2020 och tills den nationella produktionen nått 30 tWh.

Tanken med mötet var att riksdagsmännen skulle lyssna på synpunkter från de samlade. Mycket formulerades ändå som frågor. Mycket tid gick därför ändå åt till riksdagsmännens förklaringar och försvar för regeringens politik.

Mer läsning

Annons