Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lokalodlad politik i 100 år

/
  • Bollnäs centerpartiavdelnings ordförande Christina Wall svingar den klubba som användes vid ungdomsförbundets möten då hon gick med i partiet.
  • Christina Wall, Stefan Jonäng och Sverker Johansson tittar på artiklar från 1989 då Centerpartiet hade sin stämma i Bollnäs.
  • Minnen i många olika former samlades till firandet.
  • Rut Jansson är en riktig veteran till centerpartiet och hon delade med sig av sina minnen från bygdegårdens scen.

Det var bönder med jordbrukens intresse i fokus som för 100 år sedan grundade det som i dag är Bollnäs centerpartiavdelning. Världen har förändrats, men styrelsen konstaterar vid firandet att partiets hjärtefrågor är desamma.

Annons

Bollnäs centerpartiavdelning firade hela söndagen med estradsamtal, tillbakablickar och middag i Sörbo bygdegård.

– Det var i den här lokalen som jag blev SLU:are, säger avdelningens ordförande Christina Wall.

SLU stod för Sveriges landsbygdsungdom och var föregångaren till dagens CUF, Centerpartiets ungdomsförbund. Ett av ungdomsförbundets stora uppdrag var att arrangera dans och aktiviteter för unga.

– Det saknar man i dag. Den ingången till politiken som fanns då, säger Christina Wall.

Vid vägen utanför bygdegården står en skylt med partiets slogan "Närodlad politik". Tillsammans med Stefan Jonäng och Sverker Johansson, som sitter i styrelsen, konstaterar Christina Wall att den parollen hade fungerat precis lika bra när avdelningen grundades.

– Vi bildades för att ta tillvara landsbygdens intressen. Skillnaden är att då handlade det enbart om jordbrukspolitik, säger Stefan Jonäng.

Då var det enbart bönder som var med i förbundet, som bar namnet Bondepartiet. I dag finns det inte alls lika många bönder i Sverige, men avdelningen har ett 100-tal medlemmar och i dagarna kan de glädja sig åt en förbättring av opinionssiffrorna.

– Det är nog många småföretagare och de som tror på framtiden för landsbygden som gillar oss, säger Sverker Johansson.

– Så har vi fått med några nysvenskar som medlemmar, säger Stefan Jonäng.

Dagens avslutades med en middag för alla medlemmar. Till den anslöt även Gävleborgs riksdagsman Anders W Jonsson, som är tillförordnad partiledare under tiden Annie Lööf är föräldraledig.

Se även: Ledarpod med Anders W Jonsson

Mer läsning

Annons